Naslovnica Kultura Kazalište

Premijerna izvedba "Kasandre" u režiji N. Kokotović, s Mirom Furlan u glavnoj ulozi

Mira Furlan, nova dramska prvakinja riječkoga HNK, ovom predstavom se vraća na scenu hrvatskog nacionalnog kazališta prvi put nakon 1991. godine
15. ožujka 2016. u 23:58 4 komentara 574 prikaza
kasandra
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Predstava "Kasandra", prema romanu Christe Wolf, kojeg je za scenu preradila te režirala predstavu Nada Kokotović, a u glavnoj ulozi nastupila Mira Furlan, večeras je premijerno izvedena u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Nada Kokotović je ujedno autorica dramaturgije i koreografkinja, s obzirom na to da je ples bitni element predstave.

Kasandra, mitski lik iz grčke mitologije, kći je trojanskog kralja Prijama, dobila je dar proricanja sudbine, ali i osuđena prokletstvom da joj nitko ne vjeruje, pa tako ni proročanstvo o propasti i uništenju Troje. Iz mnoštva linija pripovijedanja u romanu Nada Kokotović je za uvrštenje u predstavu odabrala motive rata, mira, ljubavi i politike. Prema njenoj ideji, povišena emocionalna stanja glavne junakinje su plesana a pri tom je tumači članica riječkoga Baleta Anca Zgruić.

Kao pripovjedačica se pojavljuje Olivera Baljak, a na sceni nastupaju još i glumice i glumci Tanja Smoje, Jelena Lopatić, Nikola Nedić, Jasmin Mekić, Dražen Mikulić i drugi. Kostimografkinja je Joanna Rybacka a scenograf Manfred Schneider.

Mira Furlan, nova dramska prvakinja riječkoga HNK, ovom predstavom se vraća na scenu hrvatskog nacionalnog kazališta prvi put nakon 1991. godine. Furlan je nastupala kao članica ansambla HNK u Zagrebu, igrala je u Teatru ITD i u Jugoslavenskom dramskom pozorištu u Beogradu te nastupala na Dubrovačkim ljetnim igrama u Marinkovićevoj  "Gloriji", "Dundu Maroju" i "Hamletu" te na Splitskom ljetu. Igrala je u četrdesetak filmova te brojnim televizijskim serijama i dramama.  Početkom 90-tih godina prošloga stoljeća je emigrirala u SAD gdje je nastupala u televizijskim serijalima i na kazališnoj sceni.

Nada Kokotović je studirala klasični i moderni balet, filmsku i kazališnu režiju te filozofiju. Djelovala je kao plesačica i koreografkinja, surađujući s renomiranim suvremenim skladateljima. Dvije godine je kao dobitnica stipendija boravila u SAD te po povratku počela prvi put u bivšoj državi postavljati predstave novog tipa, koreodrame te ih na sceni ostvarila više od sto. S Ljubišom Ristićem je osnovala kazališni projekt KPGT s kojim je gostovala po Europi, Meksiku, SAD i Australiji. 1992. godine je otišla u Njemačku i u vlastitoj produkciji postavlja brojne predstave. Suosnivačica je Teatra TKO te gostuje kao redateljica i koreografkinja u mnogim njemačkim kazalištima i onima u drugim europskim zemljama.

Elipso