Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Premijera predstave Revizor

Premijera predstave Revizor Nikolaja Vasiljeviča Gogolja održat će se u petak 12. ožujka 2021. godine u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.
10. ožujka 2021. u 11:55 419 prikaza
Premijera predstave Revizor
Foto: HNK
Pogledajte galeriju 1/4

Redatelj je Sergej Potapov, jedan od najnagrađivanijih ruskih umjetnika, koji se bavi kazalištem, igranim i dokumentarnim filmom. Rođen je u Jakutiji, najvećoj ruskoj republici koja obuhvaća cijeli istočni Sibir. Završio je čuvenu akademiju GITIS u Moskvi, a radi u brojnim zemljama. Scenografiju i kostime uradila je ruska umjetnica Julija Vetrova a dramaturginja predstave je Mirna Rustemović.
U ulogama načelnika, njegove žene i kćeri nastupaju Bojan Navojec, Daria Lorenci Flatz i Iva Mihalić. Lažnog revizora Hlestakova glumi Igor Kovač. U ansamblu su Milan Pleština, Dušan Bućan, Slavko Juraga, Ivica Jončić, Filip Vidović, Silvio Vovk, Kristijan Potočki i Tin Rožman.

zoran mužić Čovjek se mora smijati okolnostima u kojima živi da bi promijenio svijet nabolje

Britko i duhovito Gogoljevo remek djelo Revizor razotkriva svijet korupcije do u najsitnije detalje, dočaravajući brojne karaktere koji jedino vezama, uslugama i novcem ostaju na svojim pozicijama. Nemoral, lukavost i poniznost vladaju, a varalice to iskorištavaju, stvarajući sliku bolesnog i pokvarenog društva.                                                      

U uspavano provincijsko mjesto stiže vijest o dolasku državnog revizora. Nastaje opća uzbuna koju predvodi načelnik, jer zna da njegova pozicija u mjesnoj vlasti ovisi o revizorovom izvještaju. Zbog toga organizira sastanak sa svim viđenim mještanima, od suca do policajaca, kojima daje zadatke uređivanja i uljepšavanja mjesta pred revizorov dolazak. Istovremeno u mjesnoj gostionici odsjeda vjetropir i varalica Hlestakov, kojeg zabunom smatraju revizorom. Koristeći tu situaciju, od svih posuđuje novac i gosti se na tuđi račun. Načelnik  poziva Hlestakova u svoju kuću u kojoj ga dočekuju njegova žena i kćer.

Premijera predstave Revizor | Autor : HNK Foto: HNK

Tada započinje vrtlog događaja u kojima svi mještani hodočaste Hlestakovu nudeći mu novac i razne usluge, na čelu s načelnikom. Hlestakov svima laže o svom blistavom životu i vezama, udvara se istovremeno načelnikovoj ženi i kćeri, koju naposljetku zaprosi. Ludilo korupcije i mita se nastavlja, sve dok se ne pronese glas da je Hlestakov varalica, koji je u međuvremenu pobjegao, i da je pravi revizor stigao. Načelnik i svi ostali ostaju skamenjeni, a komad završava scenom iščekivanja neminovne kazne.     

NA DAN IZBORA
VIDEO Nositeljica liste Možemo trgala plakate na zagrebačkoj Savici, na teren izašla i policija
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva