Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kafka

Premijera drame \"Preobrazba\" u HNK-u Split

Preobrazba
\"
19.03.2012.
u 22:03

Redatelj je Ivan Plazibat koji je ujedno i autor dramatizacije, a igraju Nikša Arčanin, Nikola Ivošević, Tajana Jovanović, Andrea Mladinić, Nenad Srdelić i Vicko Bilandžić

 Premijera drame \"Preobrazba\" izvodi se u HNK Split u srijedu 28. ožujka od 19.55 sati. Predstava je nastala dramatizacijom istoimene pripovijesti Franza Kafke, a njezin je autor ujedno i redatelj Ivan Plazibat.

“Kad se Gregor Samsa jednog jutra probudio iz nemirnih snova, otkrio je da se u krevetu pretvorio u golemog kukca” jedna je od najslavnijih rečenica iz svjetske literature, njome započinje znamenita pripovijetka Franza Kafke, pripovjedača njemačkog jezičnog izraza, inače Pražanina židovske pripadnosti, a zacijelo - i najzagonetnije književne osobnosti 20. stoljeća.

Iz duboke potrebe da se shvati jedno od njegovih remek djela, a Preobražaj to svakako jest, nameće se i ključno pitanje: ono o položaju pojedinca u svijetu koji se pokorava nekakvome naizgled alogičnome mehanizmu, dok se život čovjeka odvija kao kakav ružan i mučan san. Njegov svijet koji je bez sumnje u intenzivnome dodiru s bajkom, njegov svijet koji potire kategorije prostora i vremena kao i njihove realne zakonitosti - smješten je u okolnosti suvremene građanske sredine, idealne za promatranje izobličenja koja su nastala zahvaljujući odnosima lišenima topline, bliskosti, duhovnosti i ljubavi. S druge strane, Kafkin su Preobražaj teoretičari tumačili i alegorijom. Ostaje nam vidjeti kako će na Sceni 55 splitska Drama interpretirati Gregorovu otuđenost od svijeta, njegovu bliskost sa sestrom, nikada savladani strah od strogoga oca; način na koji strah izobličava čovjekovu prirodu...

Igraju Nikša Arčanin, Nikola Ivošević, Tajana Jovanović, Andrea Mladinić, Nenad Srdelić i Vicko Bilandžić. Autor scenografije je Ozren Bakotić, kostimografkinja Petra Dančević, scensku je glazbu skladao Gordan Tudor, a scenski pokret potpisuje Maja Marjančić.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije