Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjed kulturnjaka

'Premijer se ukazuje rjeđe nego Djevica Marija u Međugorju'

prosvjed kulturanjaka,portal (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/11
04.02.2013.
u 13:33

Kulturne djelatnike kojima plaće isplaćuje Ministarstvo kulture očekuje smanjenje plaća do deset do trideset posto zbog ukidanja dodataka koji su bili dogovarani ranijih godina.

Više od tisuću kulturnih djelatnika, ali i onih koji ih podržavaju, okupilo se ispred Hrvatskog narodnog kazališta na prosvjedu protiv drastičnog smanjivanja plaća onima koji ovise o državnom proračunu. 

Dostojanstveni skup počeo je Zborom Židova iz Verdijeva "Nabucca" a završio Zajčevim "U boj, u boj" iz opere "Nikola Šubić Zrinjski". Kulturne djelatnike kojima plaće isplaćuje Ministarstvo kulture očekuje smanjenje plaća do deset do trideset posto zbog ukidanja dodataka koji su bili dogovarani ranijih godina. Kulturni djelatnici očekuju se prevareni jer su se lani odrekli i božićnice i regresa i pristali na brojne druge restrikcije.

- Usklađenom akcijom Vlade, Ministarstva kulture i Ministarstva rada i socijalne skrbi želi nas se vratiti u 2006. godinu  - rekao je operni pjevač Ivica Trubić.  - Vlast je istjerala kulturu na ulicu. A to je početak istjerivanja naroda na ulicu. Ova vlada ne vodi dijalog. Vlada dekretima. Predsjednik vlade se ukazuje se rjeđe nego Djevica Marija u Međugorju  - rekao je predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever. 

- Prosjek plaća u HNK Zagreb je 6000 kuna neto. Zašto mi u nacionalnom teatru imamo 40 posto manje plaće od zaposlenih u gradskim zagrebačkim kazalištima - zapitala je operna pjevačica Cecilija Car. I balerina Snježana Marasović zapitala se zašto su umjetnici u nacionalnim teatrima podređeni u odnosu na one koje financira lokalna zajednica. - Vladi poručujem da ukine plaće sebi i to 80 posto, jer im ni tada ne bi bila ugrožena egzistencija. I neka vrati zakon o pokapanju glumaca izvan gradskih groblja. Mislio sam da je SDP kratica za socijal-demokratska partija. Ali SDP je samo dodaj poreze, samo dolje plaća, samo da preživimo i samo do proljeća - rekao je glumac Dušan Gojić izazvavši ovacije prisutnih.

Aleksandra Ptičar iz ansambla Lado zapitala se kako je moguće da se Ladu ne dopušta popunjavanje postojećih radnih mjesta, a Ministarstvo kulture 28. prosinca raspisuje javni natječaj za pet radnih mjesta. Umjetnici kojima su solidarnost došli pružiti i članovi kazališta koji su na zagrebačkom, povoljnijem proračunu (najbrojnija je bila delegacija Gavelle), ali i umirovljeni glumci, pjevači i balerine... nosili su i plakate čije je tekstove policija uredno zapisala. Na jednom je pisalo "Zlatar, evo zlata", a u potpisu Les miserables. Djelatnici u kulturi ovisni o državnom budžetu (a ima ih 1100) spremni su na daljnje sindikalne akcije.

>>Zlatar - dočekali smo je kao spasiteljicu, ali to nije opravdala

Komentara 2

ZJ
zjerko44
13:54 04.02.2013.

kada bude glasanje na izborima treba pazit za koga se glasa sad nevrijedi galamit jos je vama dobro imate place za razliku od mnogih koji ih nemaju

JV
j.vojvoda
07:01 06.02.2013.

Hrvatski premijer je najbolji kad se ne iskazuje i kad suti. Jel itko cuo nesto pametnoga izaci iz njegovih usta? Sto se onda "kulturnjaci bunite? Bar bar da nemoramo slusati trabunjanje nedozrelog pubertetlije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije