Naslovnica Kultura Knjige

Predstavljen roman o francuskom dragovoljcu ubijenom na Ovčari

Roman o životu i smrti Jean-Michela Nicoliera predstavila je autorica romana Nevenka Nekić
12. lipnja 2012. u 15:04 2 komentara 454 prikaza
nevenka nekić,jean-michel nicolier (1)
Foto: Branimir Bradarić/VLM
Pogledajte galeriju 1/3

Jean ili miris smrti, naziv je romana koji govori o životu i smrti mladoga francuskog dragovoljca Jean-Michaela Nicoliera koji je ubijen na Ovčari 1991. godine, a koji je danas predstavljen u Pastoralnom centru sv. Bono u Vukovaru. Roman je predstavila autorica romana Nevenka Nekić istaknuvši da je na njemu radila godinu dana te da je za potrebe romana koristila osobna istraživanja, iskaze sa suđenja u Beogradu, pisma Nicolierove majke koja su objavljena bez ikakvih intervencija u tekst kao i isječke iz francuskih novina.

Prvi o ratnom zločinu

– Doznali smo mnogo toga o njegovu životu kao i gdje je ubijen, kada i kako je ubijen kao i tko ga je ubio. Nažalost, niti do danas se ne zna gdje je pokopano tijelo Jean-Michaela Nicoliera koji je te 91 godine napustio sigurnost Francuske i odlučio se braniti Hrvatsku iako s nama i Vukovarom nije imao nikakve veze – rekla je Nekić dodajući da je do sada o zločinu na Ovčari napisano mnogo knjiga ali i da je ovo prvi roman koji govori o tome ratnome zločinu.

Govoreći o razlozima zašto se odlučila pisati roman baš o Nicolieru, Nekić kaže da je tome razlog njegova mladost i hrabrost, nezaboravni smiješak koji je snimljen i svega nekoliko sati prije njegove smrti u vukovarskoj bolnici.

– Tada je upit novinara zašto je došao u Vukovar rekao da je tu da s Vukovarcima bude i u dobru i u zlu. Nekoliko sati poslije ubijen je na Ovčari – rekla je Nekić.

Posjet obitelji Vukovaru

Zbog svega što je Nicolier učinio za Vukovar i Hrvatsku, Nekić predlaže da neka ulica i objekt svakako ponesu ime Jean-Micheala Nicoliera kako bi zauvijek ostala sačuvana uspomena na njega i njegovu žrtvu.

Nakladnik romana je udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika koja je prošle godine organizirala i posjete obitelji Nicolier Vukovaru i na čiji je zahtjev ubijeni branitelj posmrtno odlikovan. Udruga je pokrenula i inicijativu da se Nicolierovoj majci Lylian Fouriner dodijeli mirovina, a najavljuju i skori početak snimanja dokumentarnog filma o Nicolieru koji će se snimati u Vukovaru i u Francuskoj.

CCC
Must have
Proljetni komadi u kojima ćete izgledati stajliš, a za njih ne morate potrošiti pravo bogatstvo

A1 izdvaja za Vas

  • rogermostar:

    Ova majka stvarno ima razloga za suze i tugu. Pogledajte za što joj je sin dao život. Za Ovisnu i Nedemokratsku, Nesamostalnu.

  • Avatar malilimun
    malilimun:

    svaka mu čast i slava dobrovoljno se braniti vukovar jednostavno je pokušao nešto učiniti, za razliku od ovih današnjih "komentatora", koji samo laprdaju, jauču, i ne pokušavaju ništa učiniti, za sve optužuju druge, a sami ne bi mrdnuli,, djela i ... prikaži još! namjere se broje, a ne isprazne i pesimistične kritike.. svatko može krtizirati, a malo ljudi nešto poduzeti,, Jean-Michela Nicolier je nešto poduzeo,,, svakako nazvati po njemu ulicu...