Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Predstavljanje sudionika Noći kazališta – Žar ptica

Gradsko kazalište Žar ptica, koje se upravo s predstavom "Strah u Ulici lipa" vratilo s gostovanja u Bukureštu i uskoro odlazi na međunarodni festival u Kairo, s radošću se odazvalo i nastupu u Noći kazališta.
12. listopada 2009. u 11:25 0 komentara 50 prikaza
kazalište
Pogledajte galeriju 1/3

O kazalištu
Osnovano kao privatno kazalište, registrirano je 1981. god. kao trajna radna zajednica "Teatar Žar ptica". Smješteno u privatnom prostoru jednog od osnivača i prvog ravnatelja Tomice Milanovskog, u starom dijelu Vlaške ulice, kazalište je svoju djelatnost obavljalo u dječjim vrtićima, školama i gostujući u mnogim mjestima izvan Zagreba.

U tom razdoblju kazalište je bilo putujuće. Godine 1996. Grad Zagreb dodjeljuje mu prostor kao priznanje za dotadašnji rad, pa tako "Žar ptica" prošavši brojne etape umjetničkog i organizacijskog rasta 1997. godine postaje Gradsko kazalište "Žar ptica" na adresi Bijenička c. 97. Gradskim sredstvima adaptirana je dvorana u Društvenom domu "Kozjak", prostoru podijeljenom između više sukorisnika iz djelatnosti kulture, sporta i lokalne samouprave. Svečanim otvorenjem 5. travnja 1997. gradonačelnica Marina Matulović Dropulić gradskoj kazališnoj sceni dodala je još jedan prostor.

U lipnju 2000. godine za ravnateljicu kazališta imenovana je dramska umjetnica Marija Sekelez. Temeljeći svoj repertoar na djelima domaćih i stranih klasika (kao i suvremenih autora) književnosti za djecu i mladež, kazalište nastoji svojim predstavama obuhvatiti dobne skupine od vrtića do završetka osnovne škole. Godišnja produkcija kazališta su prosječno četiri premijere s odigranih 250 predstava u sezoni.

O sadašnjosti i Noći kazališta
Gradsko kazalište Žar ptica, koje se upravo s predstavom "Strah u Ulici lipa" vratilo s gostovanja u Bukureštu i uskoro odlazi na međunarodni festival u Kairo, s radošću se odazvalo i nastupu u Noći kazališta. Upravo zato što podupire sve akcije koje pridonose promicanju kazališne umjetnosti i otvaranje kazališta širokoj publici nudeći im besplatno mogućnost da možda i prvi put otkriju kakve se sve čarolije skrivaju iza kazališnog zastora.

Tu nakanu potvrdili smo i brojnim vlastitim besplatnim akcijama kao što su: Nema zime u Žar ptici, Osmijehom do zdravlja, Dobro došli, dragi prvoškolci, i konačno i najveća među njima - Međunarodni Naj,naj,nja festival koji ćemo 2010. godine realizirati deseti put.

Primarna želja nam je afirmacija ljubavi prema kazalištu najmlađe publike kao i odgajanje publike koja će sutra i u odrsaloj dobi biti poklonik kazališne umjetnosti.

U Noći kazališta za koju se nadamo da će postati tradicionalna i u Hrvatskoj zaživjeti u punom sjaju kao što je zaživjela i Noć u muzeju, Žar ptica će prikazati svoju premijernu predstavu "Bilo jednom jedno vrijeme" bugarskog redatelja i autora Aleksandra Ivanova (premijera 20. listopada)

Do kraja sezone bit će još premijerno izveden Mačak u čizmama u režiji Ivice Boban, i Mali princ u režiji Jagode Buić Wuttke

www.zar-ptica.hr

www.noc-kazalista.com

Masoni
U HRVATSKOJ VIŠE OD 10 LOŽA
Bandić zatajio prijam za masone: Ugostio tri masonske lože s područja bivše Jugoslavije
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.