Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Predstavljanje ”Djela Josipa Kosora” povodom premijere dramske predstave Žena

17. veljače 2016. u 14:36 238 prikaza
Žena Josipa Kosora
Foto: PR FOTO

Novu premijeru u Drami Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, predstavu Žena Josipa Kosora, nastalu prema dva Kosorova dramska teksta Žena  i Café du Dôme, koja će premijerno biti izvedena 4. ožujka u režiji Paola Magellija najavit će dva događanja u foyeru HNK.

U četvrtak, 18. veljače u 13 sati, bit će predstavljena Djela Josipa Kosora u izdanju nakladnika Ex libris. U zagrebačkoj nakladničkoj kući Ex libris d.o.o. realiziran je projekt tiskanja Kosorovih Djela u 12 svezaka, u kojemu su, uz poznata, prvi put biti objavljena i manje poznata ili dosada netiskana djela.

Uz Milana Begovića i Ivu Vojnovića, Kosor je najprevođeniji i najizvođeniji hrvatski dramatičar u inozemstvu u prvoj polovici prošloga stoljeća. Posljednje njegovo djelo uprizoreno u zagrebačkome Hrvatskome narodnom kazalištu bio je Požar strasti 1934. u režiji Branka Gavelle.

Josip Kosor  je već jednom od svojih prvih drama Požarom strasti, privukao pozornost intelektualaca europskoga kruga. Poznati austrijski pisac Stefan Zweig pomagao mu je u realizaciji državne potpore austrijske vlade i to je bio početak Kosorovih lutanja na kojima će susretati i prijateljevati s velikim umjetnicima svojega doba poput Maksima Gorkoga ili Konstantina Stanislavskoga. Živio je u Beču i Münchenu, putovao Rusijom, boravio u Londonu, Parizu i Beogradu, a od 1938.  sve do smrti 1961. najviše je boravio u Dubrovniku. Čak je dva puta bio nominiran za Nobelovu nagradu za književnost. U svojim dramama Josip Kosor, vođen naturalističkim impulsima, izlazi iz realističkih okvira, portretirajući unutrašnjost situacija i likova kojima upravljaju podsvijest, nagoni i strasti, birajući psihološku i socijalnu tematiku, buntovno i bunovno istražujući krajnosti ljudskih emocija i postupaka. Njegov dramski opus obiluje fantazmagorijama, brutalnošću, neobuzdanim i razuzdanim prizorima na granici ludila, a sve to  Kosora označava kao autentičnoga hrvatskog ekspresionista koji tek čeka na svoje opravdano i ponovno scensko istraživanje.

Paolo Magelli rođen je u talijanskome gradu Pratu, ali od 1974. uspješno djeluje i na hrvatskim pozornicama. Tijekom svoje bogate umjetničke karijere surađivao je s mnogim velikim umjetnicima poput Pine Bausch ili Giorgia Strehlera, a njegove su predstave izvođene na mnogim europskim ali i svjetskim pozornicama.

Nakon gotovo stoljeća zatišja od Kosorovih oluja, redatelj Paolo Magelli današnjoj publici otkrit će kazališni potencijal istinskoga ekspresionizma i upoznati nove generacije  s tim danas pomalo zaboravljenim piscem.

U predstavljanju, koje će moderirati ravnatelj Drame Ivica Buljan, sudjelovat će urednik izdanja, akademik Dubravko Jelčić, intendantica Dubravka Vrgoč, akademik Viktor Žmegač, akademik Boris Senker i dr. Ivica Matičević.

U predstavi glume:

Lana Barić, Livio Badurina, Nikša Kušelj, Goran Grgić, Zijad Gračić, Milan Pleština, Ivan Colarić, Petra Svrtan, Iva Mihalić , Jelena Perčin, Ana Begić, Silvijo Mumelaš, Dora Lipovčan, Ivan Vukelić.

Maja Milan
život na vagi
Kakva razlika! U showu je izgubila 41 kilogram, a evo kako sada izgleda: 'Nema više pekare'
Ivanić-Grad
Grad po svačijoj mjeri
Ivanić-Grad: Moderna sredina pogodna za svakoga