Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pod minčetom

Predstava "Glava lava" druga premijera Dubrovačkih ljetnih igara

DLJI
18.08.2021.
u 17:08

Predstava "Glava lava" prema romanu Ivana Salečića, u režiji Aide Bukvić, te izvedbi Festivalskog dramskog ansambla druga je premijera na 72. Dubrovačkim ljetnim igrama, a bit će izvedena na igralištu pod Minčetom od 20. do 24. kolovoza.

Predstava prema istoimenom romanu, u adaptaciji Marijane Fumić, tematizira dubrovačku tradiciju s više strana i različitih kuteva, najavila je na predstavljanju premijere intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski.

"U romanu se isprepleću dva narativa - dubrovačke sadašnjosti u kojoj glavni lik preuređuje nekretninu u povijesnoj jezgri, te dubrovačkih prilika uoči i poslije Velike trešnje. Salečić se bavi bremenitošću obitelji Gundulić, ali i lik Ivana Gundulića čini bliskim svima", rekla je Ruždjak Podolski.

Autor romana Ivan Salečić izjavio je kako ga je pri pisanju zanimalo kako dubrovačka sadašnjost i prošlost mogu funkcionirati kao jedno, što često nedostaju u čitanju današnjeg Dubrovnika.

"Htio sam uključiti povijest, jer mi se učinilo da ju je nemoguće zaobići. A nisam htio ni da priča bude dvodimenzionalna. Zanimalo me kako oživjeti te ljude i kako bi oni danas izgledali", objasnio je Salečić.

Redateljica Aida Bukvić naglasila je kako je roman Ivana Salečića složen za prijenos u kazalište i dramatizaciju.

"Odlučili smo se za dva rukavca, barok i sadašnjost. Isprepletenost i suživot raznih vremena bila mi je najzanimljivija u čitanju romana i promišljanju predstave, a to je beskrajno scenski potentno. Taj DNK i usud prošlosti, zapisan i zaključan u gradske zidine, neminovno isijava i postaje dio sadašnjosti, a nosi svo znanje i umjetnost koje je grad pružio svijetu", istaknula je Bukvić.

Uz redateljicu Aidu Bukvić i dramaturginju Marijanu Fumić, autorski tim čine i scenograf Ivo Knezović, za scenski pokret zadužena Blaženka Kovač-Carić, kostimografkinja Mirjana Zagorec, oblikovatelj svjetla Martin Šatović, autor glazbe Maro Market, savjetnik za govor Maro Martinović, asistentica redateljice Antonela Tošić, asistent scenografa Pietro Boban koji potpisuje slikarske radove, dok je autor kiparskih radova Timo Škrlec.

Festivalski dramski ansambl čine Amar Bukvić, Iva Kraljević, Jadranka Đokić, Dražen Šivak, Branimir Vidić-Flika, Doris Šarić-Kukuljica, Maro Martinović, Romano Nikolić, Marin Klišmanić, Gloria Dubelj i Veronika Mach.

Premijera predstave "Glava lava" održat će se 20. kolovoza, a reprizne izvedbe zakazane su za 21., 22., 23. i 24. kolovoza.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije