Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drugi krug

Predrag Matvejević dobitnik Kiklopa za životno djelo

kiklop za predraga matvejevića
arhiv vl
19.10.2011.
u 13:29

Pisac i profesor Predrag Matvejević dobitnik je ovogodišnjeg Kiklopa za životno djelo, objavljeno je u Zagrebu. Objavljene su i nominacije za godišnje Kiklope u jedanaest kategorija.

Potpredsjednik Međunarodnog PEN-a i autor “Mediteranskog brevijara” Predrag Matvejević dobitnik je Kiklopa za životno djelo, objavljeno je u Zagrebu.

Za proznog Kiklopa bore se Ludwig Bauer, Mirjana Dugandžija i Luko Paljetak, a za pjesničkog Branko Maleš, Igor Zidić i Darija Žilić. Za debitantsku knjigu godine nominirani su Merita Arslani, Luka Bekavac i Goran Ferčec, a za knjigu eseja Maša Kolanović, Tonko Maroević i Andrea Zlatar. Za urednika godine nominirani su Eugenia Ehgartner (Leykam international), Irena Lukšić (Hrvatsko filološko društvo – Disput) i Kristijan Vujičić (Naklada Ljevak), a za slikovnicu godine dva puta Kašmir i Andrea Petrlik Huseinović te Sanja Pilić i Katarina Halužan. Za publicistiku su nominirani Aris Angelis, Nikola Batušić i Boris Dežulović, za knjigu za djecu i mladež Mladen Kušec, Julijana Matanović i Anka Dorić te Sanja Pilić, a za prijevod iznimno četiri kandidata i to Damir Barbarić, Snježana Husić, Maja Šoljan i Dinko Telećan.

Inozemni kandidati za Kiklopa su Johnatan Franzen, Alice Munro i Amos Oz. Za leksikografsko djelo godine bila su prijavljena samo tri kandidata pa je već u prvom krugu odlučeno o dobitniku.

Kiklop će biti dodijeljen na Pulskom sajmu knjiga i autora u prosincu. U prvom krugu glasalo je 308 glasača, 36 nakladnika prijavilo je svoja izdanja, a valjanih prijava bilo je 175.

Komentara 19

DE
detour
15:56 19.10.2011.

zasluzeno.

MO
mali od nužde
13:48 19.10.2011.

e ha ha ha ha ha ha haaaaaaaaaaaa on crveni se domovino komunjare dolaze

NO
novahrvatska
07:22 20.10.2011.

Nagrada za Jugoslavenstvo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije