Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O Meštroviću u MUO

Predavanje o Meštrovićevim Indijancima u srijedu u 20 sati

mestrovic
foto Arhiv MUO
10.05.2011.
u 16:25

Veličanstvena dva kipa Indijancima postavljena su u parku u Chicagu 1928. godine. O njihovu transportu kroz Zagreb postoji i kratki film

Među djelima izloženima u sklopu izložbe “Art déco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata” u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt posebno je mjesto pripalo kipovima Indijanaca koji su 1928. godine postavljeni u Chicagu. Posjetitelje izložbe podsjetit će Danica Plazibat, viša kustosica u Ateljeu Meštrović u Zagrebu, danas u 20 sati u MUO, da je kipar Ivan Meštrović na svojoj zagrebačkoj adresi stvarao taj popularni spomenik Indijancima za grad Chicago. Posebna atrakcija bila je transport kipova od Ljevaonice ALU kroz zagrebačku Ilicu, o čemu je snimljen i kratki film koji je svojedobno otkrio Radovan Ivančević. Danica Plazibat cijeli niz godina istražuje Meštrovićeva djela u Zagrebu i korespondenciju. Uz obilježavanje 80-godišnjice postavljanja kipova u Americi, tiskana je publikacija Ivan Meštrović: Indijanci – spomenik za grad Chicago (1926. – 1928.). U knjizi je i korespondencija s The Art Institute of Chicago, u čijem su vlasništvu preliminarne skice i modeli za spomenik i dio dokumentacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije