Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čiji je Bukovac?

Pravomoćnom presudom odlučeno da je slika vlasništvo HAZU-a

Mlada patricijka
Foto: arhiva
03.01.2012.
u 17:13

Mlada patricijka slika je koja određuje i sudbinu svih ostalih Akademijinih umjetnina, njih 1045

Bukovčeva Mlada patricijka vlasništvo je HAZU-a, pravomoćno je presudio zagrebački Županijski sud. HAZU je pokrenuo spor određivanja vlasništva još 2000. godine, a sudski troškovi platit će se iz državnog proračuna.

 Četiri dana do povrata

Ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter-Plančić kaže da prema presudi sliku mora predati HAZU-u u roku od četiri dana. Iako nikada nisu sporili, kaže da je Bukovac sliku darovao Strossmayeru, a on Strossmayerovoj galeriji (u sastavu HAZU-a). No Mlada patricijka je u posjedu Moderne galerije još od 1948. godine.

– Predlagali smo da ispod Bukovčeve slike piše da je HAZU darovao sliku Modernoj galeriji, no to je odbijeno. Još je ravnatelj galerije akademik Ljubo Babić uza znanje JAZU 1948. godine prenio originalne inventarne knjige i 347 umjetnina iz fundusa Strossmayerove galerije u Modernu galeriju koja tada jest bila dio JAZU, čime su razgraničene obje muzejske zbirke – u Strossmayerovoj galeriji izloženi su stari majstori do kraja 18. stoljeća (domaći i strani autori), a u Modernoj galeriji hrvatski likovni umjetnici iz 19. i 20. stoljeća i djela nastala u RH – kaže B. Rauter-Plančić. Moderna galerija izlazi iz sustava JAZU-a 1974. i postaje zasebna jedinica.

 – Nešto što je bilo darovano, sada bi se trebalo vratiti i to nakon što smo dvije presude Općinskog suda već bili dobili, 2003. godine, a nakon toga i 2008. godine kada se HAZU žalio na prvu presudu.

 HAZU sliku neće uzeti

 Iz Akademije poručuju da unatoč pravomoćnoj presudi suda kojom se utvrđuje vlasništvo Hrvatske akademije nad Bukovčevom slikom Mlada patricijka njihova namjera ni u jednom trenutku nije bila da se slika makne iz Moderne galerije.

 – Ovim sporom željeli smo odrediti vlasništvo slike za koju nećemo tražiti povrat. Naša je dužnost, kao uprave Akademije kojoj je Strossmayer darovao Bukovčevu sliku, inzistirati na tome da joj se zna vlasnik. Treba reći da nas se u ovih jedanaest godina dugo opstruiralo u nastojanju da se utvrdi vlasništvo i popiše svih 1045 naših umjetnina, iako je bila riječ o hitnom postupku osiguranja dokaza s kojim je trebalo odmah početi. Parnica se vodila samo za Mladu patricijku pri čemu je vrijednost spora bila tek 150.000 kuna kako bi se smanjili troškovi postupka. Vrijednost spora bila bi neusporedivo veća da smo utvrđivali svih 1045 umjetnina pojedinačno što bi izazvalo vrlo velike sudske troškove – kaže potpredsjednik Akademije akademik Jakša Barbić, te dodaje da se više puta, pa i putem Ministarstva kulture, nastojalo riješiti nesuglasice tako da se s Modernom galerijom sklopi ugovor o korištenju nekretnina s naznakom da je Akademija njihov vlasnik. Ovom pravomoćnom presudom posrednim putem određena je i pravna sudbina svih ostalih Akademijinih umjetnina koje se nalaze u Modernoj galeriji.

 Iz Ministarstva kulture poručuju da ne mogu komentirati pravomoćnu odluku, ali da će nastojati dobiti nagodbu. Moraju zaštiti javni interes da svaki dio iz postava Moderne galerije bude dostupan javnosti. Ministarstvo kulture inzistira na osiguravanju odgovarajućih muzeoloških uvjeta te na cjelovitosti postava Moderne galerije u dogovoru s HAZU-om.

Komentara 4

OV
over
23:18 03.01.2012.

balkanska posla... svaka budala vodi svoju politiku... najbolje da prodamo sliku da se više ne svađamo :P

FR
frabrne
09:24 04.01.2012.

slika je prekrasna i to je ono sto ja smatram umjetnoscu a ne ovi danasnji da mi mora dva sata objasnjavati sta je umjetnik htio prikazati ili da neznas kak bi je obesil na zid. ali je isto tako umjetnost da se dvije drzavne institucije tuze za sliku cija je i to sve novcem nas poreznih obveznika.

NI
Nixon
14:13 04.01.2012.

A kok zaboli kod koga je slika, jel u galeriji ili u HAZU-u. Bitno da troše novac poreznih obveznika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije