Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krležin festival na Gvozdu

Praizvedba drame koja je starija od sto godina

Četvrti festival Miroslava Krleže
Davor Višnjić / Pixsell
02.07.2015.
u 14:02

Četvrti festival Miroslava Krleže otvara praizvedba "Legende"

        Četvrti festival Miroslav Krleža, koji sizifovski gura uporni Goran Matović, osigurao si je ekskluzivu za otvaranje. U četvrtak 2. srpnja na Krležinu Gvozdu praizvest će se prvi Krležin tekst iz 1913. godine, tiskan godinu dana kasnije u Marjanovićevim “Književnim novostima”. Riječ je o “Legendi”, koja je starija čak i od Vile Rein u kojoj se Krleža skrasio sa suprugom Belom u elitnoj tišini zagrebačkog Gvozda.

Više od stotinu godina čekalo se na prvu izvedbu “Legende”, koju režira iskusni Georgij Paro uz dramaturšku podršku Želimira Ciglara. Glume Andrej Dojkić, Matko Knešaurek i Nancy Abdel Sakhi. Festival će publiku u subotu odvesti i put Koprivnice, u Teatru ITD Natalija Manojlović će, uz izvrsne mlade glumce, postaviti Krležinu legendu “Adam i Eva”, a festival će zaključiti Bourekovo viđenje “Balada Petrice Kerempuha”.

– Svojedobno mi je Krleža, koji me zvao Pemac kukac, dopustio animiranu montažu njegovih “Balada”. Taj film, koji je inicirao tadašnji direktor Zagreb-filma Marijan Matković, funkcionira i danas, a čak je i preveden, primjerice, i na mađarski. Sada će “Balade” dobiti i svoju verziju uz pomoć kazališta figura, tj. nakaza koje je bilo iznimno popularno u Berlinu sve do Hitlerova dolaska na vlast. To je kazalište koje se ruga svima, a Krležine “Balade” su idealan tekst za takav brehtijanski teatar – rekao je akademik Bourek o predstavi u kojoj će glumiti Đuro Roić i Horvat Majcan.

U neuobičajeno pokajničkom raspoloženju na Gvozdu bio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je priznao da nije ispunio lanjsko obećanje o prepuštanju cijele Vile Rein novoosnovanom Centru Miroslava Krleže koji vodi baš Goran Matović. Vlasnički odnosi u kući u kojoj je trideset godina živio i Krleža još nisu riješeni, a gradonačelnik je obećao da će učiniti sve da do petog Krležina festivala baš cijela vila bude u funkciji Centra i Memorijalnog prostora Miroslava i Bele Krleže kojim upravlja Muzej grada Zagreba.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije