Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

"Pozdravljamo novo ime Moderne galerije, ali palača Vranyczany je naša"

Moderna galerija od sada nosi ime Nacionalni muzej moderne umjetnosti. No, dok ministrica Obuljen Koržinek tvrdi da je palaču Vranyczany u kojoj se muzej nalazi otkupila Banovina Hrvatska, iz HAZU su reagirali, rekavši kako je riječ o Akademijinoj zgradi.
06. travnja 2021. u 10:49 1 komentara 975 prikaza

Ministarstvo kulture i medija je na svojim stranicama ponosno objavilo vijest da je dosadašnja Moderna galerija napokon dobila muzeološku odrednicu koja joj pripada. A o toj je muzeološkoj odrednici odlučivala hrvatska Vlada prošlog četvrtka koja je odlučila da Moderna galerija od početka travnja ove godine nosi zvučni naziv Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti.

Ravnatelj Moderne galerije Branko Franceschi. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL odluka vlade Moderna galerija mijenja ime u Nacionalni muzej moderne umjetnosti

“Svojim bogatim fundusom, antologijskim djelima hrvatske moderne umjetnosti, zagrebačka Moderna galerija oduvijek je bila, no od danas je i pravno postala naš Nacionalni muzej moderne umjetnosti. Vlada je na svojoj sjednici donijela odluku o promjeni naziva kako više ne bi dolazilo do nedoumica u pogledu djelatnosti koju ta ustanova obavlja”, pohvalilo se Ministarstvo kulture i medija.

Ministarstvo kulture i medija ističe da je Moderna galerija mijenjala je svoj pravni status, ali da je uvijek bila nacionalni muzej.

“Posebno u međunarodnoj poslovnoj komunikaciji postoje nejasnoće kad se kaže ‘galerija’, što podrazumijeva izložbeni prostor i zato je uz suglasnost Upravnog vijeća i Hrvatskog muzejskog vijeća predložena izmjena naziva ove nacionalne muzejske ustanove”, izjavila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

U Ministarstvu kulture i medija ističu da je dosadašnja Moderna galerija smještena u historicističkoj palači Vranyczany koju je otkupila Banovina Hrvatska te se navodi da je Moderna galerija otvorena 16. svibnja 1934. godine. Osamostaljenjem Republike Hrvatske Moderna galerija postaje javna ustanova – muzej na državnoj razini, a osnivačka prava preuzima država. Modernu galeriju Ministarstvo naziva jednom od najstarijih institucija u području likovnih i vizualnih umjetnosti te jednom od naših krovnih kulturnih ustanova, koja danas posjeduje zbirku od 11.000 umjetnina izuzetne nacionalne vrijednosti.

No, o preimenovanju Moderne galerije u Nacionalni muzej moderne umjetnosti izjasnila se i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Uvijek diplomatski raspoloženi i poslovično oprezni akademici ističu da HAZU pozdravlja odluku Vlade Republike Hrvatske da se Moderna galerija, koja je godinama bila u sastavu Akademije, nazove Nacionalnim muzejom moderne umjetnosti, što priliči ulozi te ustanove u našoj kulturi.

Riječki kulturnjaci protiv novih mjera "Zašto se zatvaraju muzeji i kazališta, a u vjerskim objektima okupljanja su dopuštena?"

“HAZU kao naša najviša znanstvena i umjetnička institucija s ponosom ističe da se preko tisuću umjetnina u njezinu vlasništvu čuva u ustanovi takvog nacionalnog značaja, te da ona djeluje u Akademijinim prostorima palače Vranyczany u Zagrebu.”

I dok Ministarstvo ističe da je zgradu palače Vranyczany otkupila Banovina Hrvatska, HAZU ističe da je riječ o Akademijinoj zgradi.

SLUČAJ DJEVOJČICE IZ NOVE GRADIŠKE
Janjić se oglasila o kaznenoj prijavi: Ispričavam se svima, ne razumijem se u rad Centra za socijalnu skrb
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • Brankko:

    S oproštenjem, novo je ime bedasto. Od svih muzeja u Hrvatskoj ni jedan se ne zove "nacionalni" -- to "nacionalni" samo je izbjegavanje pridjeva hrvatski. Imamo Hrvatski + pomorski muzej, povijesni m., prirodoslovni m., športski m., željeznički m. i imamo ... prikaži još! Hrvatski muzej + arhitekture, medicine i farmacije, naivne umjetnosti. -- Zašto Moderna galerija i baš hrvatsko ministarstvo kulture NE ŽELE da se to zove hrvatskim muzejem moderne umjetnosti?!