Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Death to 2020

Požari, pandemija, Trump i Brexit... Film o godini luđoj od fikcije

30.12.2020.
u 10:51

Netflixov novi film "Death to 2020" savršena je hrana za cinične duše svjesne da je godina na izmaku bila luđa od fikcije.

Počela je požarima koji su nepregledne dijelove australskog kontinenta učinili nenastanjivim čak i za poslovično izdržljive Australce, donijela nam je pandemiju, potrese i eksplozije, a zahvaljujući likovima poput Donalda Trumpa, umalo i raspad zapadne demokracije. Prema mnogim teorijama, 2020. zaista je bila najgora godina u modernoj povijesti.

Ne čudi zato da je Netflixov novi film “Death to 2020” samo nekoliko sati nakon premijere došao na liste najgledanijih filmova na svijetu. Tome je sigurno pomogla činjenica da su ljudi htjeli-ne htjeli ovih dana prikovani uz svoje male ekrane, a Netflix se itekako nametnuo kao dominantna platforma za kućnu zabavu koja kirurški precizno detektira želje i potrebe svojih gledatelja. Film “Death to 2020” savršena je hrana za cinične duše svjesne da je godina na izmaku bila luđa od fikcije: u maniri lažnog dokumentarca, autori serije “Black Mirror” u njemu miješaju stvarne medijske snimke i glumljene sekvence kojima ilustriraju najtoksičnije, najbizarnije i najnelogičnije aspekte društvenih kretanja u posljednjih 12 mjeseci.

Projekt je okupio i impresivnu listu poznatih glumaca, među kojima se ističe fenomenalna zvijezda nekadašnjih “Prijatelja” Lisa Kudrow, ovaj put u ulozi predstavnice Trumpove konzervativne propagandne mašine. U ulozi povjesničara kojeg je povijest pregazila izrazito je zanimljiv i Hugh Grant, dok je ulogu glavnog naratora preuzeo Samuel L. Jackson.

Usmjeren prije svega na događanja u SAD-u i Velikoj Britaniji, film veliku pažnju posvećuje i pokretu Black Lives Matter i općenito novom valu rasizma i konzervativizma koji se proširio zapadnim svijetom, kao i navodno liberalnim pokretima otpora koji polako prelaze u dogmatične pokušaja “brisanja” neistomišljenika. Našlo se vremena i za tabloidne drame pa se uz Brexit tematizira i Megxit, odnosno “iščlanjivanje” princa Harryja iz najpoznatije kraljevske obitelji svijeta.

Kao i teme kojima se bavi, Netflixov novi hit oscilira od urnebesnog do jednostavno glupog, no možda ga baš to čini idealnim za ispraćaj fascinantne i nadamo se neponovljive 2020. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije