Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazališni ritual

'Povratak Europe' multimedijski spektakl oduševio stotine ljudi

povratak europe (1)
Foto: Centar za kulturu i informacije Maksimir
1/3
18.06.2013.
u 20:45

Gledatelji su sudjelovali u kazališnom ritualu promatrajući jednu prosječnu hrvatsku obitelj kako se bori s lavinom uspomena, ideologija, vjerovanja, parola i propalih snova

Pred više stotina gledatelja u podzemlju Kvaternikovog trga u Zagrebu, održan je "Povratak Europe", kazališno multimedijski spektakl u režiji Lea Katunarića.

Gledatelji su sudjelovali u kazališnom ritualu promatrajući jednu prosječnu hrvatsku obitelj kako se bori s lavinom uspomena, ideologija, vjerovanja, parola i propalih snova. Dolazak izvanjskog mehaničkog rješenja u liku astronauta koji kao simbol spasenja i zaborava prošlosti nosi veliki Coca Cola križ, Obitelj ne prihvaća i stranca vezuje i sprovodi izvan podzemlja, na trg.

Drugi dio odvija se u tramvaju kojeg Obitelj otima i vozi se njime od Kvaternikovog trga do Stadiona i natrag, progonjena od specijalnih snaga policije. Otimaju se svim uvjeravanjima da je uspostavljena demokracija i da sada vlada razum.

Zbog velikog interesa publike u tramvaj je primljen dvostruki broj predviđenih gledatelja, a posebna atrakcija u tramvaju bio je art punk glazbeni sastav ”Ilija i zrno žita” koji je radnju komentirao poput antičkog zbora u otkačenoj verziji.

Treći dio, suđenje izdajnicima, događa se na Kvaternikovom trgu pred gotovo pet stotina okupljenih gledatelja i građana, a nastavlja u shopping mallu u pothodniku Kvaternikovog trga i na svim etažama podzemne garaže. Performerska grupa DaDanti dočekuje glumce i dadaističkim nastupom sugerira nerazumijevanje između jezika bogova i ljudi. Junaci predstave, izgubljeni u traženju svojeg pravog identiteta, putuju na samo dno podzemlja trga, u pakao ili Had, ogledajući same sebe u performansu Gilda Bavčevića i 4 skulpturama Ivana Fijolića. Na samom dnu publika se susreće s bikom, mehaničkim bogom Zeusom. Počinje novi svijet i novi život, rezultat interakcije Zeusa i Europe.

U predstavi produciranoj od Centra za kulturu i informacije Maksimir i KantunArta, a u sklopu MaxArtFesta 2013., nastupaju mnogi performeri, novomedijski umjetnici, glumci i glazbenici. Posebno se ističu Tomislav Kvartuč kao Sin Europa i Nadja Josimović kao Kćer. Redatelj je Leo Katunarić, dramaturg Željka Udovičić, nastupaju i mladi zagrebački glumci Tomislav Kvartuč, Nađa Josimović, Zoran Kelava, Alan Katić, Maja Ožegović, Martina Kartelo. Autori glazbe i vizualnog identiteta su KadeleGrupa. Posebni gosti projekta su performeri i umjetnici Dadanti, Ivan Fijolić, Gildo Bavčević. Glazba i zbor, art rock grupa ”Ilija i Zrno Žita”. Kostimograf Milena Jurmić, Suradnik za scenski pokret Snježana Pisk, Scenograf Leo Katunarić, Produkcija i organizacija Nina Božilov, Romana Čale.

”Povratak Europe” organiziraju Centar za kulturu i informacije Maksimir, MaxArtFest i KantunArt, uz potporu Grada Zagreba, posebno Ureda za kulturu, te uz potporu Ministarstva kulture.  MaxArtFest, festival suvremene umjetnosti poduzima prve korake za nastup ovoga projekta sa festivalima i partnerima u Bogoti, Kolumbiji, Tokiju, Japanu i New Yorku.

>>Zajecova drama o svemu što pred obitelji ne izgovaramo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije