Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nacionalna sveučilišna knjižnica

Otvara se izložba knjiga posvećena akciji Oluja povodom Dana pobjede

Nacionalna knjižnica
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
30.07.2020.
u 14:28

U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu otvorit će 3. kolovoza izložbu knjiga iz fonda Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu o vojno-redarstvenoj akciji Oluja.

Na prigodnoj izložbi, ističe NSK u priopćenju, bit će predstavljeno pedeset publikacija koje prikazuju postrojbe Hrvatske vojske koje su sudjelovale u Oluji, njihove članove, ratni put kao i njihova sjećanja. 

Među njima su i "Admiralovi zapisi ili O pobjedi i ljubavi" Davora Domazeta – Loše, "Oluja" Davora Marijana, "Heroji Hrvatskoga domovinskog rata: svjedočanstva" Josipa Jurčevića, "Ne želim rat nikad više!: zbornik izabranih literarnih i likovnih radova učenika osnovnih škola zagrebačkih gradskih četvrti Podsused-Vrapče i Stenjevec: 20. obljetnica 101. brigade - očuvanje uspomene na Domovinski rat", "Pjesma garde hrvatske" Ivice Matešića Jeremije i Ivice Đovanija kao i prozna, pjesnička i druga djela inspirirana značenjem i uspjehom Operacije Oluja. 

Izložba se može pogledati od 3. do 31. kolovoza u radnom vremenu knjižnice u prostorima Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu na 1. katu NSK. 

Zbirka knjižnične građe o Domovinskom ratu NSK u Zagrebu utemeljena je u prosincu 2008. godine i okuplja svu relevantnu građu o Domovinskom ratu kako bi se omogućio što cjelovitiji uvid u ovo složeno i multidisciplinarno područje. 

Operacija Oluja, koja je trajala od 4. do 7. kolovoza 1995., uz operaciju Bljesak ključna je vojno-redarstvena akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. Olujom su Hrvatska vojska i redarstvo vratili u hrvatski ustavno-pravni poredak okupirana područja Dalmacije, Like, Korduna i Banovine, oslobodivši time 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

U akciji su sudjelovali vojnici iz pet gardijskih brigada, gardijski zdrug, samostalne gardijske bojne, 23 domobranske pukovnije, 15 pričuvnih i dvije ročne brigade, tri brigade protuzračne obrane, četiri središnjice za elektronsko djelovanje, dio topničko-raketne brigade, dio protuoklopne topničko-raketne brigade, dio inženjerijske brigade, pukovnija veze, cijelo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, dio Hrvatske ratne mornarice i 3100 pripadnika Specijalnih postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske te  četiri gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) i Specijalna policija Herceg-Bosne.

Dan oslobođenja Knina, 5. kolovoza, državni je blagdan - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a od 2008. obilježava se i kao Dan hrvatskih branitelja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije