Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Patrick Kingsley: NOVA ODISEJA, prevela Iva Karabaić

Potresna knjiga o ljudskim sudbinama u najvećem egzodusu modernog doba

Profil
Foto: Profil knjiga
01.11.2016.
u 20:30

Europa se suočava s najvećim migracijskim valom u novijoj povijesti, fenomenom koji će trajati godinama. Dramatični događaji na azijskom i afričkom kontinentu – ratovi, gladi, terorizam, represije, kriminal – natjerali su milijune ljudi da napuste svoje domove i potraže novi bolji život – u Europi. Mladi britanski novinar Patrick Kingsley našao se kao izvjestitelj londonskog Guardiana na Bliskom istoku kada je sve to počelo i izvještavao o nastanku te velike selidbe preko Sredozemlja u Europu. Da bi što bolje shvatio što se događa, proputovao je 17 zemalja iz kojih migranti dolaze, kroz koje prolaze i u kojima se žele smjestiti. Štoviše, odlučio je krenuti na put s njima, pa je tako nastala „Nova odiseja“, jedinstvena knjiga napisana na temelju neposrednih iskustava, zapažanja i saznanja s migrantske rute.

Autor se osobito bavi tzv. balkanskom rutom te pripovijeda o tegobnom prolasku migranata iz Turske preko Egejskog mora do Grčke, potom kroz Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Austriju do Njemačke. U ovoj knjizi ta je ruta opisana iz perspektive migranata, a u njoj se uključuje i ono što im se događalo u Hrvatskoj.

Autor je pratio i neke individualne sudbine – od kojih su neke završile sretno, druge nesretno – vrlo detaljno opisujući sve teškoće i prepreke na koje migranti nailaze na putu, ali i njihove nade i tjeskobe. Progovara i o krijumčarima izbjeglica, birokratima na granicama, dobrim ljudima koji im pomažu.

Kingsley priča priču o najvećem egzodusu modernog doba sa stanovišta individualnih sudionika te drame, istražujući i otkrivajući mnogo toga što je ostalo nezabilježeno u novinskim izvještajima. Knjiga na vješt način produbljuje čitateljevo razumijevanje razloga koji su natjerali ljude da krenu u tu opasnu potragu za sigurnošću i boljim životom, ali i motive onih koji od te nesreće zarađuju. Kingsley piše promatrajući događaje iznutra, on sve to opisuje iz tako velike blizine da se čitatelj posve suživi s tim ljudima koji su toliko mnogo propatili na moru i na kopnu. On izdvaja pojedinca iz mase, pa tom jedinstvenom novinarskom metodom snažno poziva sve one čitatelje koji su – dok se to događalo – mirno spavali u svom krevetu, da pomognu. 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije