Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokumentarac

Posljednja ambulantna kola Sofije konačno stižu u naša kina

Posljednja ambulantna kolaSofije,dokumentarac,
arhiva VL
13.12.2012.
u 12:15

Film prati tri člana "posade" jednih od samo 13 ambulantnih vozila koliko ih je preostalo u dvomilijunskoj Sofiji te avanture vozača, doktora i sestre koji jureći po izbušenim cestama bugarske metropole pokušavaju spasiti svakoga koga mogu

Od utorka, 18. prosinca,  projekcijom u zagrebačkom Dokukinu KIC u hrvatsku kinodistribuciju kreće jedan od najnagrađivanijih europskih dokumentaraca ove godine Posljednja ambulantna kola Sofije, bugarskog redatelja Iliana Meteva, nastao je u njemačko-hrvatsko-bugarskoj koprodukciji. Hrvatski je koproducent zagrebačka kuća Nukleus Film.

Film prati tri člana "posade" jednih od samo 13 ambulantnih vozila koliko ih je preostalo u dvomilijunskoj Sofiji, glavnom gradu Bugarske, te avanture vozača, liječnika i sestre koji jureći po izbušenim cestama bugarske metropole pokušavaju spasiti svakoga koga to mogu u neprekidnoj smjeni od 48 sati. Pušeći cigaretu za cigaretom i neposredno osjećajući korumpirani zdravstveni sustav zemlje, jedino što im preostaje je humor i nepresušna energija koju ulažu u svoj posao. 

Film je imao premijeru na zadnjem Cannes film festivalu gdje je u programu Tjedna kritike osvojio nagradu France 4 Visionary Award da bi uslijedile nagrade za najbolji dokumentarac u prestižnim Karlovym Varima, Srebrna Golubica, u Leipzig, Silver Eye u Jihlavi, nagrada za najboljeg redatelja na talijanskom festivalu Festival dei Popoli te još šest nagrada u Slovačkoj, Rusiji, Švicarskoj, Portugalu, na Kosovu i Bosni i Hercegovini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije