Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Riječ muzealaca

Poruka splitskim vlastima da ostave na miru Galeriju umjetnina

galerij
25.01.2011.
u 19:02

Kulturnjaci u Zagrebu pozvali kolege da se suprotstave devastaciji kulture u Splitu

Kad je 2009. godine otvorena splitska Galerija umjetnina, činilo se da je tom gradu u kulturi konačno krenulo. Svi su hvalili postav umjetnina iz bogate zbirke koja ima građu od 14. stoljeća i Paola Veneziana do suvremenih autora Kožarića i Bućana. A onda se ovih dana pročulo kako Grad Split sprema smjenu dosadašnjega ravnatelja Bože Majstorovića i postavlja na to mjesto slikara sakralnih tema Josipa Botterija (65). Umjesto da uživa u mirovini, tako bi Botteri dobio mandat  na čelu ustanove za koju nema radno iskustvo.  

Za kontinuitet Galerije

– Split je toliko važan za našu kulturu da bi se i cijela Hrvatska javnost trebala “unormaliti” kako bi se cijenila struka, a ne politika. A umjesto da idemo naprijed, da surađujemo s ALU i katedrom za povijest umjetnosti, reže se kontinuitet našega rada – rekao je Božo Majstorović, ravnatelj Galerije umjetnina Split. A da je upravo na Majstorovićevim leđima iznesen cijeli projekt konstituiranja splitske galerije, koja je osnovana 1926. godine, a više od četvrt stoljeća do 2009. bila je zatvorena, podsjetila je Vesna Kusin na jučerašnjem razgovoru u Galeriji Klovićevi dvori gdje je ona kao ravnateljica udomila skup koji je dao podršku stručnom programu Galerija umjetnina Split.

– Galerija umjetnina s obnovljenom postojećom zgradom i proširena na staru bolnicu perjanica je svega što je obnovljeno u Splitu, uz Etnografski muzej, Galeriju Vidović. Split danas ima 24 tisuće studenata, taj grad prometnuo se u veliki sveučilišni centar, a ponovo u njemu sve duže ostaju i brojni turisti  – naglasio je Joško Belamarić iz Instituta za povijest umjetnosti Split. On je podsjetio kako je današnja Galerija umjetnina ujedno i Pinakoteka, Grafička zbirka  i zbirka suvremene umjetnosti i fotografije i to ne samo umjetnika iz Dalmacije, već mnogo šire. Taman se formirao kvalitetan postav umjetnina, jedan od najljepših koji je u nas stvoren u zadnjih tridesetak godina - nije gizdav, već je asketski kontroliran i pregledan, veli Belamarić.  

Poziv za “živi zid”

Očekujemo da dosadašnji ravnatelj Božo Majstorović ostane na čelu GU i dobije sljedeći mandat zajedno sa svojih 12 dosadašnjih suradnika, te da se ide u treću fazu uređenja koja bi obuhvatila bastion Cornaro kao logičan nastavak Umjetničke galerije, za što su napravljeni arhitektonski planovi rekonstrukcije u skladu s konzervatorskim uputama.  To je dosad zapušteno mjesto obraslo u borove idealno za galeriju za povremene izložbe koji sada nema, za depo i radionice i druge umjetničke sadržaje na dvije podzemne etaže s parkom skulptura na vrhu, a ne za podzemnu garažu – istaknuli su i Jadranka Vinterhalter, kustosica MSU dr. Jasna Galjer profesorica na Odsjeku povijesti umjetnosti Filozofskom fakultetu u Zgrebu i umjetnik Damir Sokić, profesor slikartsva na ALU u Zagrebu.

Prvi koraci prema realizaciji projekta već su učinjeni, napravljen je projekt u skladu s GUP-om grada Splita, a krajem 2007. godine počele su pripreme za rekonstukciju bastiona Cornaro i napravljen je program za tu treću fazu kompletiranja Galerije umjetnina Split. 

– Jedan uzoran rad postao je slučaj. Generacije studenata nisu vidjele zbirke starije i suvremene umjetnosti koje su bile skrivene u zatvorenoj Galeriji umjetnina. Da su ljudi koji danas u Splitu odlučuju išli kao djeca u galerije, možda ne bi bilo ovakvih poteza – rekla je dr. Jasna Galjer na skupu podrške u Klovićevim dvorima.

A povjesničarka umjetnosti Leonida Kovač pozvala je na skupu kolege da se postave kao “živi zid” braneći struku, a ne nakaradnu splitsku politiku. 

 

Komentara 1

LI
Libertas
22:05 25.01.2011.

Tzv.kulturnjaci sami sebi daju podršku?! Sami sebe ( svoj \"rad\") hvale.?! Ako su tako genijalni i dobri,onda neka i sami sebi zarađuju plaću! A ne da nikome ne odgovaraju.Umjetnike tretiraju kao stoku ( osim njihovih mezimaca ). Da je ovoo normalna država svi bi ,\"bogom dani\",ravnatelji trebali na reviziju.SVI. A i u tim ,jadnim,muzejima,bi trebalo otpustiti višak kustosa. Pitanje:Tko je postavio \"nezamjenjivog\" i golobradog Božu Majstorovića na mjesto ravnatelja?Gradski političari.! Oni su mu i dali otkaz.. Pozz.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije