Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Metamorfoze slike i riječi

Portret Kafke koji je naslikao kao srednjoškolac najavio je opus Dimitrija Popovića

Slaven Branislav babic/PIXSELL
20.04.2023.
u 12:00

Na tribini održanoj u Knjižnici Božidara Adžije o djelima Dimitrija Popovića govorili su akademik Krešimir Nemec i kazališna kritičarka Večernjeg lista Bojana Radović

Nevjerojatno zvuči činjenica da je svoj prvi portret Kafke Dimitrije Popović naslikao još kao srednjoškolac, a još nevjerojatnije da je upravo to djelo najavilo veliki umjetnički opus ovog cijenjenog slikara i grafičara, koji uz likovnu ima i sve značajniju književnu karijeru, i to kao esejist, pisac priča i novela te pjesnik. Ostao je Kafka jedan od stupova njegova cjelokupnog rada, a taj je portret iz mladosti prerastao u nekoliko značajnih likovnih ciklusa, ali i postao djelo koje je nadahnulo mnoge druge umjetnike.

O svemu tome bilo je riječ na tribini "Metamorfoze slike i riječi", koja je održana u Knjižnici Božidara Adžije, na kojoj su o književnom i likovnom djelu Dimitrija Popovića govorili akademik Krešimir Nemec i kazališna kritičarka Večernjeg lista Bojana Radović.

Sam je umjetnik mnogobrojnoj publici objasnio kako se u njegovu slučaju autohtono prožimaju oba vida umjetničkog stvaralaštva jer ponekad se čini da slika drugim jezikom može prenijeti sve ono što ne mogu riječi, a ponekad je i obratno, kada se čini i da i najupečatljivije slike ne mogu ispričati priču o, primjerice, "Kratkom životu odrubljene glave" ili pak zašto je upravo zlo u čovjeku najveća umjetnička inspiracija. Akademik Nemec svoje izlaganje počeo je poznatom rečenicom: "U početku bijaše riječ", te je govorio o utjecaju velikih pisaca na opus Dimitrija Popovića, kako likovni tako i književni. Govorio je, naravno, o Danteu, ali u prvom redu o djelima Lautréamonta, Rimbauda i Kafke, koji su snažno obilježili mladost Dimitrija Popovića. Bojana Radović govorila je o kratkim pričama Dimitrija Popovića, koje su višestruko nagrađivane na Natječaju za kratku priču Večernjeg lista "Ranko Marinković", počevši od prve objavljene 2010. godine, te je upozorila i na njegovu prvu zbirku poezije "Orfejeva sjenka", koja svakom posjetitelju neke buduće izložbe ovog autora može poslužiti kao idealan vodič kroz glavne umjetničke motive koji su oduvijek: smrt, eros, život, ljubav, ali i zlo.

Na pitanje voditeljice tribine Ivane Sabljak Dimitrije Popović govorio je i o svom poznanstvu s Danilom Kišem te se sjetio i posljednjeg susreta s njim nekoliko mjeseci prije Kiševe smrti 1989. godine. "Slikao" je riječima to ljetno poslijepodne kada mu je veliki pisac, već vrlo bolestan, došao u posjet u obiteljsku kuću u Cetinju te zamolio domaćine da na televiziji pogledaju reprizu njegova intervjua starog dvadesetak godina. I dok je Dimitrije govorio o tome kako se sjeća te slike u kojoj je izgledalo da se jedino bujna kosa na glavi književnika odupire bolesti te opisivao potez kojim je Kiš isključio televizor, pred očima publike doslovno je rasla slika o konačnosti svakog čovjeka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije