Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNESCO

Poreč ugostio prvi Forum mladih jugoistočne Europe o baštini

'unutrasnja...Zagreb...17.05.2009.    Lokalni izbori 2009, Gunduliceva ulica 21, HDZ, stozer Jasena Mesica, ocekivanje izbornih rezultata,  Photo: Goran Stanzl/Vecernji list'
'Goran Stanzl/Vecernji list'
22.05.2011.
u 14:06

Direktorica UNESCA Irina Bokova je kazala da su Hrvatska i Slovenija prve zemlje na svijetu u kojima se organizira jedan ovakav forum

U nedjelju je u Istarskoj sabornici u Poreču počeo radom Prvi Foruma mladih jugoistočne Europe (JIE) o svjetskoj baštini koji je okupio oko 200 sudionika. Tema foruma je "Obrazovanje o svjetskoj baštini: umrežavanje za bolju zajedničku budućnost".

Tijekom nedjelje i ponedjeljka, 23. svibnja Poreč će biti domaćin toj konferenciji UNESCA koju organiziraju Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO i Slovenska nacionalna komisija za UNESCO, te Pučko otvoreno učilište Poreč, Zavičajni muzej Poreštine, Grad Poreč i Istarska županija. Konferenciji su se odazvali i generalna direktorica UNESCA gospođa Irina Bokova, ministar kulture Republike Hrvatske Jasen Mesić i te državni tajnik Ministarstva kulture Republike Slovenije Stojan Pelko. 

Direktorica UNESCA Irina Bokova je kazala da su Hrvatska i Slovenija prve zemlje na svijetu u kojima se organizira jedan ovakav forum sa ciljem da kulturna baština postane most u Jugoistočnoj Europi. Na otvaranju foruma ministar Jasen Mesić je najavio snažnu podršku Hrvatske UNESCovom projektu . Danas je otvorena izložba " Dobra svjetske baštine u Hrvatskoj ", a sudionici su obišli i Eufrazijevu baziliku u Poreču.

Na nekoliko mjesta, u Pučkom učilištu i Biskupskoj palači održavati će se plenarne sjednice i rad u skupinama. Među ostalim u skupinama će sudionici foruma obraditi teme o svjetskoj baštini u rukama mladih, o umjetnosti izrade mozaika te izrade freski, o stečcima kao transancionalnoj baštini i druge teme. Biti će predstavaljni i nacionalni projekti očuvanja svjetske baštine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije