Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vodnikova

Popijač pokazuje kako i poklopci konzerve mogu postati ljuske ribe

PEtar Popijač, Stremljenje,
Foto: Patrik Macek/ PIXSELL
1/4
12.09.2012.
u 16:35

Svaka ideja ima svoj materijal pa stvara u bronci, drvetu, željezu, kamenu, poliesteru

Težnja prema pomicanju granica okosnica je izložbe 24-godišnjeg akademskog kipara Petra Popijača koji slovi za veliku kiparsku nadu. Svaka ideja ima svoj materijal pa je stoga skulpture napravio u bronci, drvetu, gipsu, željezu, kamenu i poliesteru.

Hommage bronci

Dok govori o radovima, osjeća se ljubav prema stalnom usavršavanju i pretakanju ideja u konkretnu formu – on je kipar figuracije, a radovi su zreli i prožeti stalnim preispitivanjem i razmišljanjem o postojanju. Od 14 radova, izlaže vlastitu verziju “Poljupca” nastalog kao hommage bronci, materijalu koji voli. Napravio je odljev vlastitih usana i pretočio ih u skulpturu. Pažnju privlači i “Mozak labirint”, također u bronci – tako on vidi vlastito odrastanje, još je izgubljen, no radi sve da se u njemu snađe. Često zna zalutati i vjeruje da će tako biti dok ne otkrije sve kutke vlastita mozga. Formom asocira i na ključeve s vatikanskoga grba, čime Popijač ukazuje na to da je u njegovu odrastanju religija odigrala veliku ulogu – duhovna energija bitna mu je za spoznavanje sebe i svijeta.

Ideje kao mušice

Skulpturu “Riba” napravio je od fosilnog drveta koje je s jedne strane ukrasio poklopcima konzervi tune koje zamjenjuju ljusku. Njime je želio ukazati na sve izraženiju ugroženost tuna u Jadranskom moru.

– Umjetnost je područje u kojem si čovjek može dopustiti puno slobode, iako i u njoj postoje pravila koja treba poštovati kako bi cilj bio bliži. Ona je ta koja otvara vrata – kaže Popijač.

Za ideje kaže da su kao mušice, dođu i odu. Ako čovjek neku uspije uhvatiti, onda je sretan, pa svaki dan nastoji pronaći pet ideja. Zahvalan je ako se dvije do tri pokažu realnima. Te i druge radove moguće je vidjeti, ali i kupiti, u Salonu Laval Nugent u Vodnikovoj ulici od sutra kad se otvara izložba “Stremljenje”.

Petar upisuje doktorski studij na kiparstvu u klasi Petra Barišića pa će, proda li se koji od radova, novac uložiti za dodatno usavršavanje.

Komentara 1

MM
Mario Miše
21:23 12.09.2012.

BRAVO!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije