Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Pop(e) film festival o neugodnim crkvenim temama za posjeta Pape

Festival koji se održava za posjeta katoličkog poglavara podsjetit će na pitanja na kojima se lome koplja između svjetovnog i vjerskog
27. svibnja 2011. u 13:06 19 komentara 7 prikaza
Magdalene sister
Foto: arhiva VL

Queer Zagreb, u povodu posjeta katoličkog poglavara Hrvatskoj, pažnju želi usmjeriti i na nepravde koje mogu doći iz crkvenih redova. Organiziranjem Pop(e) film festivala koji će se održati od 3. do 5. lipnja u kinu Grič podsjetit će na pitanja na kojima se danas lome koplja između svjetovnog i vjerskog pogleda na svijet. Pitanja o ljudskim pravima, istospolnim zajednicama, pobačajima, eutanaziji, politikama borbe protiv HIV-epidemije, položaja žena u crkvi i društvu i granice definicije obitelji teme su beskonačnih polemika u brojnim zemljama gdje Katolička crkva ima svoju prisutnost bilo kroz vatikanske ugovore, bilo kroz utjecaj na političke snage. 

Za trajanja festivala moći će se pogledati dokumentarac "In Good Conscience“ Barbare Rick, koja prati istinitu priču djevojke koja se sukobljava s Vatikanom, “Suddenly Last Winter“ Gustava Hofera i Lucae Ragazzija i "Fig Trees" koji priča o aktivistu za borbu protiv side. Zatim, "The Magdalene Sisters" koji govori o "samostanima-praonicama rublja" u Irskoj u kojima su, kao u utočištu, boravile žene, zbog svojeg grijeha zatvorene od Crkve i društva koje ih se odreklo i "Loš odgoj" Pedra Almódovara. Pedro Almódovar u filmu "Loš odgoj", koji je odjeknuo u filmskom svijetu, izvlači iz svog sjećanja provincijske osnovnoškolske dane iz prve polovice 60-ih, koje je proveo u katoličkom internatu, gdje se susreo i s pojavom (pseudo)pedofilije koja je danas postala svojevrsnim zaštitnim znakom Katoličke crkve.

Izložbom “Zajedno u Qristu”, društvenim aktivnostima, filmskim projekcijama i javnom raspravom na temu „Republika Hrvatska između klerikalizma i sekularizma – gdje ima, a gdje nema suživota?“ s jedne strane žele osigurati prostor za kritička pitanja Crkvi, ali istodobno i potaknuti diskusiju gdje se nalaze prostori koegzistencije ova dva, na prvu ruku, oprečna sustava vrijednosti.

Vladimir Putin
Zaslužio je
Svima dragom Hrvatu naklonio se i Putin, tim se ordenom samo izabrani mogu pohvaliti
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
  • LOGIC:

    ps: moli se gore potpisana novinarka da u članak doda informavije o veličini budžeta, izvorima funanciranja i s koliko HRK Ured za kulturu Grada Zagreba sudjeluje u ovom \"Festivalu\"... -možete dodati i nazive fondacija iz inozemstva koje plaćaju za ovaj ... prikaži još!j \"spektakl\".. (nadam se da se među sponzorima neće naći i proračun RH)

  • brainiac:

    Odlicna ideja. Licemjerje najvece pe*o ogranizacije treba razotkrivati u svakoj mogucoj prilici.

  • LOGIC:

    \"gdje se susreo i s pojavom (pseudo)pedofilije koja je danas postala svojevrsnim zaštitnim znakom Katoličke crkve.\" -alo novinarka?? -ponovno će fašistički glasna manjina tupiti kako je abortus \"tekovina civilizacije\", a Crkva je \"zadrta\" jer kaže da je osoba homoseksualnih sklonosti ... prikaži još!ti u neskladu s prirodom.