Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europa voli film

Poljaci, Francuzi i Slovenci u finalu za nagradu 'Lux'

BFI London Film Festival Awards - LondonPawel Pawlikowski arriving for the BFI London Film Festival Awards, at Banqueting House, Whitehall, central London.Yui Mok Photo: Press Association/PIXSELL
Press Association/PIXSELL
17.12.2014.
u 15:18

U finalu su poljska "Ida" P. Pawlikowskog, slovenski "Razredni neprijatelj" Roka Bičeka i francuska "Banda djevojaka" C. Sciamme

Europa voli film. Pod tim se geslom ovih dana u Europskom parlamentu u Strasbourgu odvijaju panel-diskusije o stanju i budućnosti europskog filma, a koje će doživjeti svoj vrhunac danas dodjelom nagrade Lux za najbolji europski film. Nagradu Lux dodjeljuje Europski parlament i njome se pokušava simbolički iskazati podrška europskoj audiovizualnoj industriji, daleko najjačoj kreativnoj industriji EU koja u ukupnom BDP-u sudjeluje s gotovo tri posto.

Nagrada se dodjeljuje od 2007. godine, a u finalnom su krugu poljska "Ida" Pawela Pawlikowskog (na fotografiji), francuska "Banda djevojaka" Céline Sciamme i slovenski "Razredni neprijatelj" Roka Bičeka. Favorit je svakako "Ida", koja je nakon nagrada na brojnim festivalima proteklog vikenda osvojila i nagradu za najbolji film Europske filmske akademije, popularno nazvanu europski Oscar, ali ukus više od sedam stotina članova Europarlamenta ne mora se poklapati s ukusom europskih filmskih stručnjaka.

Europarlamentarci glasaju između filmova koje je za njih izabralo 20 filmskih profesionalaca iz Europe, među njima i agilna hrvatska konzultantica i promotorica filmova Ivana Ivišić.

>> Trijumf 'Ide' i hrvatske koprodukcije 'Kokoška' na europskim Oscarima

>> Kokoška redateljice Une Gunjak osvojila europskog Oscara!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije