Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Goran Golovko

Politici je kultura postala prevelika briga i trošak

19.11.2014., Split- HNK Split, konferencija za medije uoci premjere drame Zlatni zmaj.  O predstavi je govorio novi intendant Goran Golovko.  Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
27.11.2014.
u 14:22

Država mora odlučiti treba li kazalište po sadašnjem modelu

Zanimljivo je da je u Splitu "punom" skandala, naročito kad je o kulturi riječ, izbor prof. Gorana Golovka za intendanta HNK prošao bez kontreštavanja. Nagađalo se o raznim imenima uoči izbora, no svi su suglasni da je Golovko čovjek iz struke i, što je vrlo bitno, iz Splita, koji bi u nacionalnoj kazališnoj kući mogao donijeti samo pozitivne pomake.

Sam Golovko, kojeg je prvog dana intendanture u kazalištu dočekao manjak od 4,3 milijuna kuna, na upit jesu li političari previše umiješani u sve, odgovara kako je njegova kandidatura za intendanta prošla bez obraćanja političkim strankama. Kazališno vijeće nepristrano je odradilo svoj posao, politika se u njegov izbor nije miješala.

– U ovom nedostatku novca politici je kultura postala prevelika briga i trošak – smatra Golovko.

Njegov ugovor ne predviđa nikakvu novčanu odštetu u slučaju raskida niti odštetu nakon završetka mandata, a Kazališno vijeće HNK Split dopustilo mu je da honorarno radi na Umjetničkoj akademiji četiri sata tjedno.

Golovko želi stvoriti program koji će korespondirati sa Splitom, da grad prožima kazalište i obrnuto.

– Ne smijemo živjeti u nekim prošlim vremenima, zato naša sezona i počinje "Sunčanim gradom", a planiramo i "Vesele žene imotske" – najavljuje novi intendant. Upitan je li slučajno da su sve nacionalne kazališne kuće u Hrvatskoj u gotovo identičnim problemima i je li problem u sustavu, Goran Golovko odgovara da bi država konačno trebala odlučiti treba li joj kazalište po sadašnjem modelu ili ne.

– U kazalištima svi vapimo za novim radnim mjestima s jedne, a s druge strane za kreativnošću i slobodom. Trebali bismo biti socijalna država koja umjetnicima omogućava veću fluktuaciju, od projekta do projekta, od trupe do trupe, a da ih pritom ne osudi na gladovanje. Kao društvo i država još nismo ostvarili te preduvjete. Zadržali su upravljački, organizacijski model iz starih vremena. No do promjene će svakako doći, nadam se sa što manjim socijalnim šokom – kaže intendant i objašnjava da Grad izdvaja gotovo 40 milijuna kuna za HNK Split.

– Ne može se reći da je to malo uvažavajući aktualni ekonomski trenutak. Potrebno je znatno racionalnije upravljanje i ekonomiziranje. Manji dio tog novca ide za program, a veći za plaće i hladni pogon. HNK Split jedina je kuća koja nema kompletiran orkestar i zbor. Da bismo potpuno ostvarivali program, morali bismo ih kompletirati pa onda izgleda da nema puno zaposlenih. A kad stranci čuju da je oko 280 zaposlenih, šokirani su – veli Goran Golovko.

>> Mladi Ivan Plazibat efektno je i moderno režirao "Zlatnog zmaja"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije