Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Krumpir u teretani'

Pokretači natječaja za novi hrvatski krimić oduševljeni rezultatima

Davor Uskoković i Branko Matijašević
Foto: Danijel Berković/Pixsell
1/2
01.09.2014.
u 16:28

Novinari ipak još uvijek uživaju ugled kao česti pozitivni junaci krimića

– Ni sanjali nismo kako će spektakularni biti rezultati naše prve “Potrage za novim hrvatskim krimićem”, uglas govore Davor Uskoković i Branko Matijašević, urednici izdavačke kuće Fokus, koja je zajedno s Večernjim listom organizirala ovaj natečaj. Željeli smo potaknuti žanrovsku književnost i najbolje autore navesti da se okušaju u komercijalnim žanrovima, a dobili smo mnogo više od toga. Između ostalog, nekoliko vrlo kvalitetnih rukopisa za koje se nadamo da će kad-tad osvanuti kao gotovi romani, ali i istinski uvid u mnoge probleme našeg društva. Autori su tako u kriminalistički žanr uklopili mnoge aktualne teme: od korupcije i ekologije, preko zlostavljanja žena i iskorištavanja djece, pa sve do sfera visoke politike. A ono što smo također doznali iz pristiglih rukopisa jest i ugled koji uživaju novinari. Oni su, naime, česti junaci ovih rukopisa, u pravilu na strani onih koji se bore za istinu i pravdu.

Na natječaj, koji je trajao četiri mjeseca, javilo se čak 45 autora, a pobjednik je Zlatko Krilić, jednoglasno izabran na žiranju svih rukopisa, i otkriven nakon što je žiri, u kojem je, uz urednike iz Fokusa bila i Bojana Radović, urednica u Večernjem listu, otvorio omotnicu koja je skrivala podatke o radu koji je stigao pod šifrom “Krumpir u teretani”.

Bila je to literarna ljubav na prva tri pogleda, a iako još ne smijemo otkrivati detalje priče, treba reći da će pobjednički roman sasvim sigurno podići neviđenu prašinu – svojom temom i svojim glavnim junacima.

>> Tribusonov Banić sad se lakše uspuše, ali još uspijeva riješiti slučaj

>> Hrvatski Nesbø traži se među 45 autora

Komentara 1

TT
Tito-Tito
18:11 02.09.2014.

Sve je to u redu. Svake godine imamo roman koji će nas oborit sa nogu, a taj roman nitko ne pročita, a kamoli da se prodaje u inozemstvu. Osobno mislim da imam tri put bolje romane, imam ih sedam, ali ne želim sudjelovati na ovakvim natječajima koji su namiješteni. Misli da jedino još bosna ima smisao za prepoznat dobar roman. Zato savjetujem da svi autori pokušaju sa Bosnom. Hrvatska duhovitost i kultura je u banani. Traži se nešto što će žiri oborit s nogu, a ne one koji će kupovati knjigu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije