Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hit knjiga

Pogodi tko se vratio ili, kako su Nijemci ponovno zavoljeli Hitlera

hitler
Foto: Screenshot
06.04.2014.
u 13:04

Knjiga je već prodana u milijun i pol primjeraka, a mnogi su šokirani jer je Hitler ispao duhovita simpatična osoba

Možete li zamisliti scenu u kojoj se nacistički vođa Adolf Hitler budi iz mrtvih u Berlinu 2011. godine, gotovo punih sedam desetljeća nakon što se ubio u svom podzemnom bunkeru posljednjih dana Drugog svjetskog rata, i iz perspektive vremena u kojem je živio komentira današnji život u njemačkoj prijestolnici? Upravo o tome govori roman njemačkog pisca Timura Vermesa pod nazivom “Er ist wieder da” ili u slobodnom prijevodu “Pogodi tko se vratio”, roman koji je s mjesta najprodavanijeg romana u Njemačkoj istisnuo “Da Vincijev kod” Dana Browna i koji je dosad prodan u gotovo 1,5 milijuna primjeraka. Prve riječi oživjela Hitlera predstavljaju čuđenje što Berlin još uopće postoji. „Što je ovo? Ulice i zgrade još su ovdje i Brandenburška vrata! Pa jasno sam naredio da se nakon moje smrti sve uništi! Ne samo zgrade, nego i vrata. I kvake na vratima. I vijci, ali ne samo oni dugački. Vijke i čavle treba izvaditi, a zatim nemilosrdno iskriviti. Vrata treba samljeti tako da od njih ostane samo iverje. A onda spaliti!“, šokiran je „probuđeni“ Führer.

Humoristična priča

Iako ovakav početak romana koji citira riječi vođe sistema koji je iza sebe ostavio milijune mrtvih, uništavanje, palež i razaranje teško može nekoga zabaviti, roman je zapravo napisan kao humoristična priča, gotovo svi koji su ga pročitali opisali su ga kao urnebesno zabavnog i duhovitog. S druge pak strane, oni koji ga kritiziraju jedinstveni su u stavu da je neprimjereno i nemoguće pa čak i uvredljivo i ponižavajuće za njegove žrtve, predstavljati Hitlera kao neku simpatičnu osobu.

Sam autor Timur Vermes, kojeg su također pomalo iznenadili ovako velika popularnost romana i pozitivne kritike njemačkih čitatelja, objasnio je da mu nije bila namjera prikazivati nacističkog vođu kao duhovitu i pozitivnu ličnost u kontekstu njegove povijesne uloge, nego na zanimljiv i jedinstven način, citirajući Hitlerove izjave iz vremena kad je bio na vlasti pokazati kako se ne treba čuditi da su ga mase tih godina slijedile i prihvaćale njegove ideje koje su se poslije pokazale pogubnima ne samo za Njemačku nego i za cijeli svijet. Želio je, kaže, pokazati da i netko tko se može svrstati među najveće zločince u povijesti čovječanstva može u pojedinim trenucima i situacijama biti simpatičan, zabavan i duhovit.

Priča ukratko govori o tome da se Hitler, kao što smo prije spomenuli, probudi iz mrtvih u Berlinu 2011. godine i, ne znajući za ono što se dogodilo nakon što je skončao u bunkeru 1945., pokušava živjeti i shvatiti sadašnjost. Izražava se u prvom licu, gotovo nepovezano, poput stila pisanog u Hitlerovu “Mein kampfu”, a nakon prvotnog šoka o Berlinu koji još uvijek postoji svojim povijesnim porukama komentira i druge segmente svakodnevnog života.

Tako, primjerice, činjenicu da u Njemačkoj živi velik broj Turaka sebi obrazlaže pretpostavkom da je Karl Donitz uspio nagovoriti Turke da se pridruže snagama sila Osovine. Radnja se odvija u smjeru da televizijski producenti traže novu zvijezdu za emisiju stand-up komedije, a kad nalete na Hitlera, misle da je njegov oponašatelj i odličan interpretator pa ga angažiraju za show. Hitler prihvaća ulogu, a onda kroz razne zgode i nezgode počinje u sasvim neočekivanim situacijama dijeliti razne savjete. Tako recimo savjetuje kako osvojiti žene rečenicom: – Ženska srca su kao bitke, ako oklijevate, nećete nijednu osvojiti. Osim što dijeli ovakve savjete, Hitler se, između ostalog, spetlja sa svojom asistenticom u showu koja je Židovka, a njegov populizam i vegetarijanstvo odlično se uklapaju u duh modernog Berlina. Većinu vremena Hitler je namrgođen kao i u pravom životu pa kaže: – Ono što me najviše živcira kod ovih jutarnjih tipova je njihovo užasavajuće dobro raspoloženje, kao da su se probudili još prije tri sata i već osvojili Francusku.

Znakovita cijena 19,33 eura

Gotovo su jednako popularne kao i knjiga najave za knjigu koje su objavljene na Youtubeu, u kojima je nastajanje korica knjige, koja je potpuno bijela i samo s prepoznatljivim razdjeljkom i brčićima, prikazana crtanjem Hitlerovih brkova. Nacistički vođa kritizira crtača koji mu prvo nacrta brk tipičan za područje Čehoslovačke, na što on kaže: “Zar to nisam riješio još na početku rata?”, dok za brkove koji vuku na turske sapunice odgovara: „Promijeni mi to, izgledam kao Yilmaz iz kemijske čistionice!“. Mora se priznati da je autor uspio šokirati čitatelje ovakvim pristupom i ponovno zainteresirati Nijemce za Hitlera. Znakovita je i cijena knjige od 19,33 eura što je zapravo godina u kojoj je Hitler došao na vlast.

Javnost je i dalje podijeljena, a mediji su na početku knjigu ignorirali, no nakon rekordne prodaje morali su se na nju osvrnuti. I tu su se mišljenja razilazila, ovisno o svjetonazorima pojedinih novina.

Komentirajući uspjeh knjige, Vermes je u jednom intervjuu izjavio: – Za uspjeh knjige djelomično je sigurno zaslužna iznenađujuća činjenica da na jedan određeni način primjećujete privlačnost prema tom liku. Činjenica da shvaćate kako netko poput Hitlera može djelovati simpatično izbaci vas iz ravnoteže, no u nekim situacijama morate priznati da ima pravo!

O ovoj će se knjizi još sigurno govoriti jer se priprema prijevod na 35 jezika, u travnju knjiga izlazi na engleskom jeziku, a prava za film već su otkupljena.

>>'Bila je okrutna i hladna alkoholičarka koja je patila od bulimije'

Je li se Hitler oženio ženom židovskog podrijetla?

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar vitez
vitez
16:31 06.04.2014.

A o NDH i Anti Paveliću ne smije se u Hrvatskoj niti A napisati, kao da je veće zlo od Hitlera? ILi Mussolini koji ima u Italiji svoj lik na bocama ili četnik Mihajlović kojeg slave u Srbiji i podižu spomenicu a zločine počinio nad Hrvatima, ali naš tupavi predsjednik Josipović poljubi četnika Nikolića tri puta u obraz kao da je pljunuo u 15 tisuća pobijenih Hrvata, silovanih i masakriranih..To je Hrvatska!

TE
teoodd
15:11 06.04.2014.

Simunic povika "Za dom spremni" I kazna a ovaj posta The Best seler....

LU
Lujo123
20:23 06.04.2014.

“Er ist wieder da” ili u slobodnom prijevodu “Pogodi tko se vratio” ------------------------------------------------------------------------------------------------------- E moj Luka Capar - gde ti bre ući njemački? U svakom prijevodu to znači - On je opet tu! Evo tebi jedan veeeliki NEDOVOLJAN iz Njemačkogčkog jezika i novinarstva!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije