Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija Muzeja Prado

Pogledajte kako klimatske promjene utječu na slikarska remek-djela

Foto: Muzej Prado
05.12.2019.
u 09:48

Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF) i madridski muzej Prado udružili su snage da bi pokazali kako bi izgledao naš planet kad bi temperatura porasla za više od 1,5 Celzijeva stupnja

Dok politički lideri i diplomati na samitu COP25 u Madridu raspravljaju o klimatskim promjenama, Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF) i madridski muzej Prado udružili su snage da bi pokazali kako bi izgledao naš planet kad bi temperatura porasla za više od 1,5 Celzijeva stupnja.

1/7


Pritom su odabrali četiri remek djela iz stalnog postava muzeja te su ih izmijenili uz pomoć fotomontaže kako bi prikazali razornu snagu globalnog zatopljenja, piše španjolski El Pais.  


Prvu sliku pod nazivom "Filip IV. na konju" španjolskoga slikara Diega Velázqueza ispod koje je oznaka muzeja, upotrijebili su da bi upozorili na porast razine mora.
Poznato platno Francisca de Goye "Suncobran" uređeno je na način da odražava socijalnu dramu kroz koju prolaze klimatski izbjeglice.
Slika Joachima Patinira "El paso de la laguna Estigia" pretvorila se u prikaz utjecaja ekstremne suše na rijeku i usjeve, a četvrto djelo, ono Joaquina Sorolle pod nazivom "Dječaci na plaži" fotomontažom je postalo slika s potpisom WWF-a , koja prikazuje izumiranje životinjskih vrsta. 


Glavni tajnik WWF-a u Španjolskoj, Juan Carlos del Olmo, komentirao je da je održavanje samita COP25 u Madridu "odlična prilika za slanje poruke svijetu kroz univerzalni jezik umjetnosti.... a za to je najbolji saveznik muzej Prado i djela koja su u njemu izložena".
Istodobnoj je Javier Solana, predsjednik Kraljevskog pokroviteljstva nad muzejem rekao kako je ovaj umjetnički projekt prava prigoda da se umjetnost i njezine vrijednosti stave u službu društva.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije