Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promo

Pod sloganom udahnimo glazbu Zagrebačka filharmonija predstavila novu koncertnu sezonu 2024./2025.

Zagrebačka filharmonija
24.06.2024.
u 15:28

Ovogodišnji slogan Zagrebačke filharmonije Udahnimo glazbu poziv je na vraćanje početnim postavkama unutarnjeg mira čovjeka. U sve ubrzanijem, zaglušujućem svijetu, čovjek vapi za trenutkom udaha mira kad svijet utihne, a umjetnost progovara.

U kojem smo trenutku zaboravili na te temeljne potrebe – na susret sa samim sobom? Upravo nam umjetnost daje priliku za taj susret. Nije li paradoksalno da u današnjem svijetu moramo iznalaziti alate kojima ćemo čovjeku svrnuti pažnju na istinsku ljepotu? Smišljamo slogane, vizuale, borimo se s umjetnom inteligencijom i virtualnim svijetom, trudimo se ići ukorak s nečime što nas zapravo samo udaljava od naše iskonske prirode i potrebe za sanjarenjem. A bez maštanja nema umjetnosti.

Kako li je lijepo kada zaustavimo vrijeme zamišljajući stranice vrhunskog romana ili kada satima sjedimo pred umjetničkom djelom u muzeju! Zamislite da usred dnevnoga žrvnja mnoštva poslovnih sastanaka, nervoze u prometu, vrtloga svakodnevnih komunikacija, najednom zastanete – i uđete u koncertnu dvoranu. Puls vašeg srca lagano se umiruje dok se orkestar ugađa, a zatim počinje koncert te uplovljavate u ljepotu zvuka. Bude se sva čula, čovjek dolazi k sebi.

Sigurno se svi sjećamo vremena kada je svijet bio sporiji, kada nismo u svakom trenutku bili svima dostupni. Možemo to i sada; sjesti na klupu i gledati u prirodu, kao što smo preklani govorili kroz slogan Osjeti harmoniju, ili osluhnuti frekvenciju srca – prisjetiti se da nismo strojevi, nego živa bića kojima je umjetnost od neophodne važnosti.

Treći slogan naše trilogije koja se obraća čovjekovu biću poručuje nam da udahnemo tu ljepotu – glazbu, uz koju možemo stvarati vlastite slike koje nikada neće biti iste kao u nekoga drugoga, jer na svijetu ne postoje dva ista čovjeka. Ljepota je upravo u toj raznolikosti i posebnosti koju niti jedan stroj ne može zamijeniti. Svaki glazbenik u orkestru je jedinstven i svojim doprinosom u zajedničkome tkanju, pod ravnanjem dirigenta, stvara umjetničko djelo koje u sinergiji sa slušateljem i njegovom maštom dobiva svoj puni smisao. To i jest svrha umjetnosti: stvarati i primati ljepotu. 

__________________________________________________________________________________

Nova koncertna sezona 2024./2025. Zagrebačke filharmonije predstavljena je 22. svibnja 2024. u Hrvatskom Državnom arhivu. Predstavili su je ravnatelj  Zagrebačke filharmonije, g. Filip Fak i maestro Dawid Runtz, koji je ponovno izabran za šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije:

Imamo mnogo koncerata pred nama, ispunjenih muzikom iz razdoblja Johanna Sebastiana Bacha, preko Beethovena, Brahmsa, Čajkovskog, sve do muzike 21. stoljeća. Ponosni smo da su naše pozive  prihvatili predivni umjetnici kao što su Stephen Kovachevich, Gergely Madaras, Radovan Vlatković, Ivan Repušić i mnogi drugi eminentni glazbenici. Najvažniji događaji sezone uključuju „Requiem“ od Giuseppea Verdija 7. i 8.11. 2024 te „Muku po Ivanu“ J. S. Bacha 16.04. 2025., pod palicom Killiana Farrella.

Kao i svake godine radujemo se organizirati Filharmonijski bal, koji uživa veliku popularnost i reputaciju u Zagrebu. Sljedeće godine se radujemo ponuditi tri koncerta posvećena svima onima koji žele doći na naše izvedbe, ali ne znaju od čega bi krenuli. S nama mogu učiniti taj prvi korak u svijet klasične glazbe.“

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije, g. Filip Fak, predstavljajući sezonu, ističe važnost naglaska na novu publiku i nove projekte kao što su  edukativni koncerti za cijele obitelji, na koje je ulaz slobodan.  Već uhodani MINIMINI ciklus koji je namijenjen djeci, sada širimo na novi ciklus za sve generacije. Želja nam je da edukativni ciklus FEELharmonija privuče mlade, ali i srednju generaciju, onu koja u žrvnju svakodnevnog života ne nalazi vrijeme za umjetnost.

„Dok zajedno otvaramo novo poglavlje naše simfonijske bajke, s radošću vas pozdravljam i najavljujem nadolazeću sezonu Zagrebačke filharmonije. Obećavam vam izobilje glazbenih doživljaja koji će osvojiti vaša srca, nadahnuti vaše duše i prosvijetliti vaše umove. Publiku i ove sezone očekuje vrlo bogat program koji će zasigurno ispuniti očekivanja stalne publike Zagrebačke filharmonije, ali i privući novu publiku, s povjerenjem prema njezinom cijenjenom orkestru, koji iza sebe ima više od 150 godina tradicije vrhunskog muziciranja! Četiri ciklusa – crveni, plavi, OFF ciklus i  MINIMINI ciklus sada su upotpunjeni važnim edukativnim ciklusom FEELharmonija – osjeti i doživi. Naši koncertni ciklusi obećavaju putovanje kroz široko polje slika i osjećaja, od uzvišene grandioznosti Beethovena do Ravelovih suptilnih nijansi, od razigranih Mozartovih melodija do dubokih odjeka provalijama Mahlerovog simfonizma. Svaki ton, svaki akord, pažljivo je oblikovan pod majstorskim vodstvom dirigenata na čelu s našim šefom dirigentom, maestrom Dawidom Runtzom, stvarajući uvijek unikatno, nezaboravno i transcedentno iskustvo. Mnogobrojni suradnički projekti obogaćuju našu sezonu raznolikošću i inovativnošću. Kroz partnerstva s vrhunskim solistima, komornim ansamblima i gostujućim dirigentima, težimo prema novim vrhuncima simfonijske umjetnosti.”

Zagrebačka filharmonija nastavlja s dobrom praksom koncerata u kojima kao solisti nastupaju upravo članovi Zagrebačke filharmonije.

Na kraju ravnatelj Zagrebačke filharmonije, Filip Fak i šef dirigent Dawid Runtz pozivaju sve da zajedno uplove  u dubine glazbenog oceana, da udahnu  tonove Zagrebačke filharmonije, osjete kako ritam glazbe pulsira u žilama – da zajedno slave zajedništvo koje stvaraju zvukovi, melodije i harmonije, spajajući sve  u jedinstvenoj simfoniji života.

Pridružite se novoj sezoni  i uživajte u vrhunskom glazbenom doživljaju!

Posjetite našu web stranicu i pretplatite se već danas.

Dođite na koncerte Zagrebačke filharmonije i odmorite se. Udahnimo glazbu! Zajedno.

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije