Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveći u regiji

Počinje Sarajevo film festival, u natjecanju dva naša novinara!

'19.08.2009., Sarajevo - Na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala pojavio se i glumac Mickey Rourke koji je vrlo obozavan medju okupljenima koji su se s njim slikali i trazili autograme. Photo: Zvoni
Foto: 'Zvonimir Coric/Vecernji list'
1/3
15.08.2013.
u 18:15

Arsen Oremović u dokumentarnom natjecanju predstavlja “U braku sa švicarcem”, a Zdenko Jurilj "Pacijenta"

Danas počinje Sarajevski filmski festival, najveći filmski festival na Balkanu, koji se ove godine otvara projekcijom filma “Epizoda u životu berača željeza” lokalnog redatelja sa svjetskom karijerom Danisa Tanovića, čiji je film osvojio čak tri nagrade na ovogodišnjem Berlinalu – Zlatnog medvjeda za najbolju režiju, za najboljeg glumca (naturščika) Nazifa Munića te nagradu ekumenskog žirija.

Jelčić otvara program

Iz (doduše, popratnog) programa Berlinala u natjecateljski program Sarajeva ušli su i hrvatski film “Obrana i zaštita” redatelja Bobe Jelčića, koji je nedavno u Puli osvojio sedam Zlatnih arena te nagradu Bauer za najbolji regionalni film na festivalu u Motovunu.

Osim Jelčićeva filma, koji će otvoriti natjecateljski program igranog filma, u dokumentarnom natjecanju još je šest hrvatskih filmova. U Večernjem listu posebno smo ponosni što su među njima čak dva dokumentarca naših novinara: “U braku sa švicarcem” filmskog i glazbenog kritičara Arsena Oremovića te “Pacijent” našeg mostarskog dopisnika i reportera Zdenka Jurilja. Obojica kažu da su nakon uvrštavanja njihovih filmova u službeni program Sarajeva dobili niz ponuda iz inozemstva, a Jurilj se šali da će u programu Sarajeva \"s Pjerom Žalicom braniti boje BiH, a s Oremovićem Večernji list\".

Inače, Oremovićev film istražiteljski je dokumentarac koji se bavi mahnitanjem kredita u švicarskim francima, a Juriljev je umjetnički, poetski dokumentarac koji prati anonimnog pacijenta u pripremama, za vrijeme i nakon teške operacije, gradeći atmosferu gotovo u potpunosti lišenu dijaloga.

Gostovanje \"Kockica\"

U lovu na Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film tu su još hrvatski naslovi “Gangster te voli” Nebojše Sljepčevića, premijerno prikazan na otvaranju ZagrebDoxa, zatim “Presuda” Đure Gavrana također premijerno prikazana na Doxu, “Autofokus” Borisa Poljaka te koprodukcije “Mama Europa” Petre Seliškar i “Okupacija, 27. slika” redatelja Pave Marinkovića.

U konkurenciji kratkometražnog filma hrvatsku predstavlja “Sin” Miroslava Sikavice, koji je kao segment omnibusa “Zagrebačke priče 2” premijerno prikazan prošle godine u Puli.

Tome treba pribrojati još niz hrvatskih filmova i autora u popratnim programima, od projekata u razvoju kao što su “Mia, ja i kromosom viška” Eve Kraljević i “Što da se radi” Gorana Devića, preko kratkih “Terarij” Hane Jušić, “Komba” Tina Žanića, “Babysitter” Ivana Sikavice” i “Onda vidim Tanju” Jurja Lerotića u gostujućem programu “Kockice”, do kinohita “Zagonetni dječak” Dražena Žarkovića u Dječjem programu.

Nema Brangeline

U devetodnevnom rasporedu Sarajeva uobičajeno je dobar balans regionalnih premijera, nezavisnih svjetskih hitova i kvalitetnog mainstreama, a neki će primijetiti da ove godine nema hollywoodskih megazvijezda poput Brangeline ili Morgana Freemana. Neslužbeno najavljenog Kevina Costnera nema na popisu gostiju, a kao najatraktivnija imena ističu se Danny Glover i Armand Assante. I dok će oni u Sarajevo donijeti dozu glamura, filmofilima će puno više značiti gostovanje iznimnog redatelja Leosa Caraxa ili rumunjskog autora Cristija Puiua.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije