Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
puls trenutka

Počinje 55. Zagrebački salon, s fokusom na primjenjene umjetnosti i dizajn

Foto: Robert Anic/Pixsell
24.06.2020.
u 11:58

Primijenjene umjetnosti i dizajn u središtu su 55. Zagrebačkoga salona koji će biti otvoren u srijedu, 24. lipnja, a središnju temu Salona pod nazivom "Puls trenutka ili što vas pokreće" osmislila je Iva Körbler, kustosica i autorica koncepcije.

Svečano otvorenje 55. Zagrebačkog salona - primijenjene umjetnosti i dizajn održat će se u srijedu, 24. lipnja, u 19 sati, na otvorenom prostoru ispred Tehničkoga muzeja "Nikola Tesla" u Zagrebu, izvijestio je u utorak organizator - Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH).

Ovogodišnji Salon realizira se u dva prostora  - u izložbenoj dvorani uz glavnu zgradu i Hali V Tehničkoga muzeja "Nikola Tesla" te u Galeriji ULUPUH koja će se također moći posjetiti na dan otvorenja u vremenu od 19 do 21 sat.

Zagrebački salon ugledna je nacionalna izložba suvremenoga stvaralaštva na polju vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture, s dugom tradicijom. Ovogodišnje, 55. izdanje ove manifestacije realizira se u organizaciji ULUPUH-a i pod vodstvom Ivane Bakal, ravnateljice Salona.

Na natječaj za sudjelovanje na Salonu prijavilo se 247 autora i grupa autora s čak 503 rada. Šesteročlani žiri odabrao je 133 autora i grupa autora te 250 radova, uz pedesetak pozvanih autora.

Koncepcija - Povratak ishodištima umjetničkoga stvaralaštva

Kako je to na internetskim stranicama 55. Zagrebačkoga salona objasnila kustosica i autorica koncepcije Iva Körbler, u koncepciji je željela da se umjetnici vrate ishodištima vlastita umjetničkoga stvaranja, onomu što ih pokreće i radi čega su se uopće odlučili profesionalno baviti umjetnošću.

Drugim riječima, dodala je, "tražimo odgovore na pitanje zašto su se uopće počeli baviti umjetnošću, odlučili se za taj poziv i zašto misle da su upravo njihova djela potrebna našem okruženju i društvu".

Uz napomenu kako se  "rijetko dogodi da umjetnici generacijski ili unutar tri do pet godina sami profiliraju neki stilsko-tematski pravac ili fenomen", objasnila je kako je zamislila jednu vrst anti-koncepcije koja nije stroga, teoretski rigidna i usko usmjerena, jer nije pristaša forsiranog usmjeravanja umjetnika u rigidne kustoske koncepcije 

Körbler smatra "kako treba 'oljuštiti'  slojeve do geneze onoga što umjetnike pokreće jer svaki umjetnik zna što osjeća i što ga motivira u stvaranju, kroz činjenicu da mnogi umjetnici svoje radove osmisle i naprave često vrlo brzo, 'u dahu', kroz snažan emotivno-intelektualni impuls ili u svoj rad prenose reakciju na vanjske događaje, situacije i podražaje - bilo da je to njihova privatna i intimna sfera ili pobuna i revolt protiv određenih razina stvarnosti i svakodnevice".

Tu se pak, istaknula je, otvara mogućnost i da umjetnici kroz radove progovore i o nedostatku motivacije, potrebe da rade samo kako bi preživjeli tako da umjetnici u naslovima djela naglase te različite aspekte stvaralaštva, vlastitih dvojba ili potpunog ispunjenja sebe kroz odabrani umjetnički poziv.

Organizator izložbe je ULUPUH, partneri su Tehnički muzej "Nikola Tesla" i Muzej Mimara. Izložba je financijski realizirana uz potporu Ministarstva kulture i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Zagrebački salon utemeljila je 1965. Skupština grada Zagreba i ugledna je nacionalna izložba recentnih likovnih ostvarenja, odnosno godišnja smotra suvremenog umjetničkog stvaralaštva posvećena naizmjence vizualnim umjetnostima, arhitekturi i urbanizmu, odnosno primijenjenim umjetnostima i dizajnu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije