Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Folklorni festival

Počinje 11. međunarodni festival folklora u Velikoj Gorici

horo
Foto: arhiv FA Turopolje
1/3
30.06.2011.
u 21:15

11. put FA Turopolje organizator je Međunarodnoga festivala folklora na koji dolaze grupe s kojima se ansambl susretao na inozemnim festivalima i gostovanjima

Nastupom bugarske grupe "Horo" iz  Smoljana, grada na jugu zemlje, započet će u petak u 10 sati na Trgu bana Jelačića dio folklornoga festivala koji Velikogoričani daruju Zagrebu -  pjesmom i plesom za dušu. Ovo je 11. Međunarodni festival folklora koji će se plesati i pjevati na pozornicama i trgovima Velike Gorice, a dio premijernoga programa svi Zagrepčani i ljubitelji tradicionalne glazbe i plesova mogu u petak prijepodne vidjeti i u središtu Zagreba. Prema najavama, na ovom festivalu folklora plesat će se atraktivna bugarska kola u izvedbi grupe "Orfeovi gori" iz Smoljana, kao i makedonska kola iz Bitole s vještim plesačima i plesačicama. Zanimljivi će našoj publici biti i diplaši "Hora" iz Bugarske koji sviraju ovaj jedinstveni instrument u većim grupama. Zagrebačko prijepodne plesom će oplemeniti i poljska grupa Harnasie iz Suche. 

Svečano otvorenje festivala koji organizira Folklorni ansambl Turopolje bit će u petak u 20 sati u Velikoj Gorici na Trgu Franje Tuđmana. Nastupit će navedene strane grupe  

U subotu u 20 sati bit će službeni dio festivala, a plesat će domaće i gostujuće grupe u dvorani Pučkoga otvorenoga učilišta u Velikoj Gorici. Nastrupit će foklorno društvo "Sveta Kata" iz Gruda (BiH), KUD Ravnica iz Oštre Luke (BiH), klubovi "Horo" i "Orfeovi Gori" iz Smoljana (Bugarska), Folklorna asocijacija "Pletenka" iz Bitole (Makedonija) društvo Harnasie (Poljska), te KUD "Žutopas" iz Smokovljana i Visočana (Hrvatska) i Folklorno društvo "Otočac" iz našega grada Otočca. 

- U Velikoj Gorici često se govori o čuvanju tradicije, naročito običajne tradicije. Folklorno muzička koreografirana i izvorna baština raširena je gotovo po cijelome području, a sačuvana je samo zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca, bilo amatera ili profesionalaca. Jedan od najvećih čuvara i njegovanja kulturnoga dobra iz folklorne, pjevne, muzičke i odjevne kulturne baštine na ovom području je Folklorni ansambl Turopolje. Već 11. put ovaj je ansambl organizator Međunarodnoga festivala folklora na koji dolaze grupe s kojima se FA Turopolje susretao na inozemnim festivalima i gostovanjima, rekla je Zlata Cundeković, predsjednica FA Turopolje. .  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije