Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Počinje 10. jubilarno izdanje One Take Film Festivala

Deseto izdanje međunarodnog festivala filmova snimljenih u jednom kadru – One Take Film Festival održat će se 23. do 24. listopada u prostorima kina Tuškanac, Centra za likovni odgoj Grada Zagreba i online
19. listopada 2020. u 14:18 42 prikaza
One Take Film Festival
Pogledajte galeriju 1/3

Posjetitelji u Zagrebu moći će vidjeti filmove iz konkurencije, te programa Almost One i One Take In Space, dok će program konkurencije i Almost One biti dostupan i  online.

Od sveukupno 40 filmova, u službenoj konkurenciji nalazi se 25 filmova pristigla iz 18 zemalja svijeta, od Irske, Kosova, Meksika, preko Irana i Libanona do Južne Koreje.  Za festivalsku nagradu Grand Prix One Take Film Festivala natječe se 24 kratkometražna i jedan dugometražni film. O najboljem filmu odlučivat će žiri u sastavu Vlasta Žanić, likovna i filmska umjetnica, prošlogodišnji pobjednik festivala, filmski redatelj Slobodan Maksimović i Dražen Žarković, filmski redatelj i scenarist.    

Osim konkurencije festival donosi već uhodane programe poput Almost One s filmovima koji zbog strogih festivalskih propozicija nisu uvršteni u konkurenciju, a u kojem prikazujemo osam filmova. U sklopu programa One Take In Space prikazuju se tri filma po izboru kustosice Davorke Perić pod nazivom Ponovno pokretanje.

One Take Film Festival | Autor : Prošlogodišnje otvaranje festivala

One Take Film Festival međunarodni je festival filmova u jednom kadru koji je 2003. osnovao redatelj i direktor fotografije Vedran Šamanović. Festival promovira kreativnost i inovativnost unutar zadanog okvira jednog kadra, a otvoren je svim autorskim stavovima i profilima, bilo da dolaze iz filmskih krugova ili iz srodnih vizualnih umjetnosti.

Specifičnost ovogodišnjeg hibridnog izdanja je dvostruka dodjela nagrada. 24. listopada, u subotu, u 20 sati u kinu Tuškanac osim dodjele Grand Prix One Take Film Festivala, dodijelit će se i 11. nagrada Vedran Šamanović. Nagrada Vedran Šamanović dodjeljuje se, u čast prerano preminulog hrvatskog snimatelja i redatelja, kao najviše godišnje filmsko priznanje filmskom umjetniku koji je te godine, u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu. Ovogodišnji žiri sastoji se od novinarke, politologinje i filmske kritičarke Dine Pokrajac, redatelja i scenarista  Ognjena Sviličića i producentice i redateljice Sanje Šamanović.

Sve informacije kao i raspored programa možete vidjeti na www.onetakefilmfestival.com

Ministarstvo uprave, kojem je na čelu Ivan Malenica, pripremilo je odgovor Boži Petrovu koji potpisuje Vlada
EPIDEMIOLOŠKE MJERE
Državni službenici od sutra rade od kuće ili u timovima, no postoji jedna iznimka
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...