Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gavelline večeri

Početak uz "Idomeneja" iz Splita

Scena iz predstave
Foto: Anto Magza/PIXSELL
05.10.2015.
u 16:16

Može li se vlastiti život platiti tuđim i to životom vlastita djeteta? Odgovor ne doznajemo, jer svaki novi odvojak priče vodi ih u nekom drugom smjeru

Slavljeničke, 30. Gavelline večeri u subotu je otvorio HNK Split s “Idomenejem” Rolanda Schimmelpfenniga u režiji Renea Medvešeka. Priču o junaku koji se kao dio pobjedničke vojske vraća iz desetogodišnjeg trojanskog rata, da bi stradao nadomak obala rodne Krete, autor donosi kroz grčki kor. On ih, doduše, ne zove tako, za njega je to skupina muškaraca i žena koja pripovijeda, komentira, bira strane u ovoj krvavoj priči o ratu, žrtvi, prokletstvu bogova...

Redatelj i scenograf Rene Medvešek desetero splitskih glumaca postavlja na crnu scenu na kojoj je tek jedna prepreka preko koje dolaze blizu publici. Oni izgledaju kao grupa ljudi doslovno skupljena tu u Frankopanskoj (ili tamo u Marmontovoj)... i nakon zvukova zadarskih Morskih orgulja upotpunjenih glazbom Matije Antolića, započinju svoju priču.Na trenutak su likovi iz te priče, već sljedeći tek puki komentatori, gotovo suci. Može li se vlastiti život platiti tuđim i to životom vlastita djeteta?

Odgovor ne doznajemo, jer svaki novi odvojak priče vodi ih u nekom drugom smjeru.Zanimljiv tekst, kao i kontekst u kojem ga autor stavlja, ovdje je sveden na sat vremena koji teško može zadržati pozornost gledatelja, jer nalikuje na vježbu (negdje na prvoj godini glume), a ne na predstavu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije