Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počinju Dubrovačke ljetne igre

Počast Shakespeareu i Goldonijevoj “Kafetariji”

01.10.2008., Zagreb, kazalisni trg - Danas je u Muzeju za ujmetnost i obrt odrzana konferencija za tisak na kojoj je najavljen koncert Josea Cura u sklupu Jesenskih kulturnih susreta u Zagrebu. Photo: Patrik Macek/Vecernji list
VL
Autor
Derk
07.07.2016.
u 12:31

U nedjelju počinju 67. Dubrovačke ljetne igre

Zvučno glazbeno ime obilježit će početak 67. Dubrovačkih ljetnih igara. Argentinski tenor José Cura nastupit će na svečanosti otvaranja Igara u nedjelju 10. srpnja kao pjevač i dirigent, ali će večer poslije biti i zvijezda opernog gala koncerta na kojem će nastupiti uz sopranisticu Lindu Ballovu i Simfonijski orkestar HRT-a, a pod vodstvom intendanta Igara Mladena Tarbuka. Publika će vidjeti i Curinu fotografsku izložbu u atriju palače Sponza.

Bogat je i dramski program Igara. Publika će vidjeti dvije premijere festivalskog ansambla i to Goldonijevu “Kafetariju” u režiji Vinka Brešana koja se izvodi ispred Sponze. Songove za predstavu zbog koje će dio Straduna biti i zatvoren piše Mate Matišić, a u glavnim ulogama su Nikša Butjer i Pjer Meničanin. U Shakespeareovoj godini Ivica Boban režira “Othella” na Lovrijencu, a u naslovnoj ulozi nastupa nacionalni prvak zagrebačkog HNK Dragan Despot, Jago je Rakan Rushaidat, a Desdemona Anja Đurinović. Od lani reprizno će se prikazati Vojnovićeva “Dubrovačka trilogija” u režiji Staše Zurovca, a najavljena su i brojna dramska gostovanja, od Gavellina “Umišljenog bolesnika”, preko “radnognaslovaantigona” iz ZeKaeM-a pa do studentskog “Dunda Maroja” u režiji Mire Muhoberac.

Ljubitelji baleta na Lokrumu će pogledati koprodukciju s mariborskim Slovenskim narodnim gledališčem “Preludij za poslijepodne jednog fauna” Claudea Debussyja u koreografiji Edwarda Cluga i “Carmen” Rodiona Ščedrina u koreografiji Valentine Turcu.

Glazbeni program obilježit će brojni pijanistički recitali umjetnika svih generacija kao što su to Ivo Pogorelić, Philippe Entremont, Michele Campanella, Andrew Tyson, Aljoša Jurinić, Andrej Gugnin, Yuri Favorin... Meksički pijanist i dirigent Enrique Bátiz održat će klavirski recital u franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju, a Kvartet Henschel nastupit će u Pinakoteci crkve sv. Nikole u Cavtatu.

U Dubrovniku se nastavlja i program Pisci na Igrama, ove godine posvećen poeziji Igora Zidića i svestranom piscu Mati Matišiću, dok će se Mani Gotovac pozabaviti opusom Gabriela Garcíje Márqueza. Uz nastupe Lada i Linđa, veliki interes vlada za koncert tri pijanista Matije Dedića, Hakana Ali Tokera i Matije Meštrovića, a na festivalu će biti predstavljena i Zidićeva monografija o dubrovačkom slikaru Ivu Dulčiću uz njegov stoti rođendan.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije