Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzbuna oko dasaka

Pobuna hrvatskih dramskih pisaca zbog šikaniranja dramatičara

nagrada glembajevima zagerbačkog hnk-a
arhiv hnk
06.05.2012.
u 14:09

Suvremeni hrvatski dramatičari oštro prosvjeduju protiv sustavnog šikaniranja hrvatskog dramskog pisma. Peticiju su uputili Ministarstvu kulture, ali i Marulićevim danima, Hrvatskom društvu dramskih umjetnika...

 

\"Možda bi najpoštenije bilo ukinuti sve nagrade vezane za dramsko pismo i suvremeni hrvatski dramski tekst, kako dramski pisci barem ne bi bili provocirani, kada već njihovi tekstovi nisu dovoljno provokativni” piše u peticiji koju su dramski pisci uputili Ministarstvu kulture i Marulićevim danima te Gradskom kazalištu lutaka Split. Dramatičari, među kojima su i Ivo Brešan, Miro Gavran, Ivor Martinić, Miroslav Međimorec, Sibila Petlevski, Nino Škrabe, Tena Štivičić, Milko Valent i Tomislav Zajec, odlučili su se na javnu polemiku jer ih je prvo izvrijeđalo povjerenstvo za dodjelu nagrada Marin Držić jer ne samo da nije dodjelilo prvu nagradu, nego je ocijenilo da je kvaliteta radova poslanih na natječaj ipod očekivane razine. I zapaprilo rječima da su poslane drame premalo inovativne, intrigantne i provokativne! Na taj se neuobičajeni izljev bijesa žirija u kojem su bili Marija Kohn, Daša Drndić i Oliver Frljić nadovezala i odluka žirija za Mali Marulić koji dvije godine zaredom nije dodijelio prvu nagradu uz slično obrazloženje. A onda je još žiri nedavno završenih Marulićevih dana nagradu za za dramski tekst dodijelio glumačkoj interpretaciji cijelog ansambla Drame zagrebačkog HNK-a koji je izvodio Krležine “Gospodu Glembajeve”.

_ To je vrhunac prakse kojom se obeshrabruje i diskvilificira dramski pisac i dramski tekst. Nitko u nas nema volje niti motiva definirati temeljne kriterije nagrada koje se dodjeljuju dramskim tekstovima _ ogorčeni su dramski pisci kojima smeta što i Nagrada hrvatskog glumišta zajedničkom nagradom nagrađuje i originalni dramski tekst, kao i adaptaciju i dramaturgiju. Stoga dramatičari od kojih su neki u poslu i više desetljeća, a nekima se drame redovito izvode i u inozemstvu tvrde da se u nas generalno i kontinuirano šikanira domaći dramski tekst.

_ Broj postavljenih tekstova živućih dramskih pisaca u hrvatskim kazalištima ionako je mali, postavljanje domaće drame na domaćim pozornicama predstavlja više raritet, nego ustaljenu praksu te se s pravom pitamo: zašto, za koja i s kojom svrhom uopće pišemo dramske tekstove? _ pitaju se dramatičari i vele da ih se otvoreno tjera da prestanu pisati dramske tekstove.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
19:01 06.05.2012.

to čine valjda stoga što nam je život drama i bez dodatnih tekstova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije