Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
debi Juga Đorđevića

Pljesak za splitsku "Mačku na vrućem limenom krovu"

Foto: Nemi Bulat/HNK Split
1/3
07.04.2024.
u 11:02

U splitskom HNK premijerno je izvedena čuvena drama Tennesseeja Williamsa u režiji mladog Juga Đorđevića

Nakon "Crvene vode" koju je režirao Ivica Buljan, Drama HNK Split u ovoj kazališnoj sezoni iznjedrila je još jednu dobru predstavu s kojom će, prema najavama intendanta Vicka Bilandžića, konkurirati za Nagradu hrvatskog glumišta.

Riječ je o predstavi "Mačka na vrućem limenom krovu" Tennesseeja Williamsa koju je u splitskom teatru postavio mladi, ali već debelo nagrađivani Jug Đorđević. Tridesetogodišnjem redatelju iz Srbije premijera izvedena u četvrtak navečer nagrađena dugotrajnim pljeskom bila je debi u Hrvatskoj.

Kao protagonisti drame koju je Williams smjestio u ambijent patrijarhalnog američkog Juga u pedesetim godinama prošlog stoljeća nastupili su Katarina Romac koja je tumačila ulogu Margaret, dok je Goran Marković utjelovio njezina supruga Bricka. Trpimir Jurkić i Tajana Jovanović odigrali su mamu i tatu Pollitt, a Monika Vuco Carev i Nikša Arčanin u Đorđevićevoj podjeli dobili su likove supruge i starijeg sina dominantnog tate Pollitta. Elvis Bošnjak utjelovio je liječnika Baugha, velečasnog je igrao Stipe Jelaska, a sluge Filip Luka Gospić, Dea Maria Računica, Mia Bujan te Zdravko Vukelić. Dramaturgiju potpisuje Tijana Grumić.

Izvrstan tekst Tennesseeja Williamsa koji nudi bezbroj mogućnosti na svoj način iščitao je redatelj izvukavši u prvi plan emocije. Uspio je djelo osuvremeniti premda se puno toga u društvu o čemu autor progovara i nije promijenilo jer i danas dominira varanje, laž, manipuliranje, nepoštenje, hipokrizija...

Od aktera pohvale bezrezervno zaslužuju Tajana Jovanović, koja je majstorski odigrala majku, i Goran Marković za odličan lik više snenog nego pijanog, ali ocu ipak dražeg mlađeg sina. Vrlo suvereno ulogu trudne supruge starijeg sina donijela je Monika Vuco Carev, dok su ostali standardno profesionalni.

Redatelj je razradio odnose između oca i sinova, poglavito psihološki, dok je manju pozornost obratio supružničkim vezama. Scenografija koju je osmislila Andreja Rondović minimalna je, ali funkcionalna. Zamjerka svih je dužina trajanja predstave, dva i pol sata bez stanke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije