Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Plijen vrijedan milijardu eura! Opljačkali najveću kolekciju dragulja u Europi

Među ukradenim predmetima je nakit saskog vladara Augusta II. Jakog koji je 1723. godine dao i sagraditi opljačkano zdanje u Dresdenu.
25. studenoga 2019. u 14:56 1 komentara 1510 prikaza
Dresden - Opljačkali Zeleni trezor
Foto: DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/21

Vješti lopovi uspjeli su u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak ući u znameniti dresdenski Zeleni trezor i odnijeti umjetničko blago vrednije od milijardu eura.

policija očevid Detalji uhićenja Rusi se sa zlatom skrivali u apartmanu, jedan policiji htio pobjeći kroz prozor

Grünes Gewölbe pohanjuje vjerojatno najveću europsku zbirku umjetnina i drugih vrednota, a lopovi koji su uspjeli provaliti ciljano su odnijeli artefakte iz povijesnih zbirki iznimno velike vrijednosti. Taj povijesni dio podijeljen je na dva dijela, originalni muzej s povijesnim zbirkama koji je dao sagraditi August II. Jaki, vladar Saske, iz 1723. godine te novi u kojoj su pohranjeni pojedinačni predmeti koji nisu dijelom neke konkretne zbirke. Provaljeno je u taj stariji koji sadrži otprilike četvrtinu vrijednih predmeta. Vlasti još zbrajaju što je sve točno odneseno iz muzeja, a njemački mediji spekuliraju kako je pljačka izvedena tako da je sabotirana struja. Lopovima je meta, izgleda, bio stari nakit. Navodno su pljačkaši ušli u muzej kroz jedan mali prozor. Kradljivci su trenutno u bijegu.

Dresden - Opljačkali Zeleni trezor
1 / 21
Dresden - Opljačkali Zeleni trezor

Zeleni trezor skriva svakojaka blaga, oko četiri tisuće predmeta sačinjenig od slonovače, zlata, srebra i dragulja. Lopovi se nisu bavili krupnijim komadima već samo nakitom koji su mogli ponijeti, no očito je kako su i na taj način uspjeli ‘prikupiti’ ogromnu vrijednost. I to su mogli s lakoćom. Primjerice, u muzeju se čuva 63,8 cm visoka smaragdima optočena skulptura Maora te 648-karatni safir, dar ruskog cara Petra I.

'GRAD IMA PROBLEMA' Dresden proglasio 'nacističko izvanredno stanje': 'Nasilje je sve učestalije'

Huwelen-Garniture najveća je zbirka dragulja u Europi koja je predstavljala simbol moći saskog vladara. U njoj je i Sächsische Weiße, 49.71 karatni dijamant. Obeliscus Australis napravio je, poput Maura sa smaragdima, dvorski draguljar Johann Melchior Dinglingen. Riječ je o 2,28 metara visokom obelisku sa 240 dragulja i figura, a u središtu je Augustov portret. Bio je to njegov osobi sobni spomenik. Ovo je u posljednjih par godina druga velika krađa iz njemačkih muzeja, prije dvije godine iz berlinskog muzeja Bode odnesen je 24 karatni zlatnik težak stotinu kilograma. Njegova je vrijednost bila procijenjena na 3,75 milijuna eura, a četvorica muškaraca koji su krađu počinili uhvaćeni su i izvedeni pred sud.

Dresden - Opljačkali Zeleni trezor | Autor : DPA/PIXSELL Foto: DPA/PIXSELL

U savezničkom bombardiranju 13. veljače 1945. godine Dresden je strahovito razrušen pri čemu su u potpunosti uništene tri od osam soba koje čine originalni Zeleni trezor. No, ništa od blaga nije uništeno jer su nacisti, uvidjevši da će biti rata, premjestili vrijednosti u obližnju tvrđavu Königstein. Krajem rata blago u Sovjetski Savez odnosi Crvena Armija da bi se ono konačno vratilo u Dresden 1958. godine i bilo izloženo u muzeju Albertinum. U starom se dijelu Zelenog trezora mogu vidjeti i fotografije kako su tri uništene sobe izgledale prije bombardiranja. Novi je dio otvoren prije 15 godina, 2004., a tamo su uglavnom izložena umjetnička djela. Dvije godine kasnije u cijelosti je obnovljen i stari dio. Restauratori su mu uspjeli vratiti izgled kakav je imao 1733. godine. Sobe koje sačinjavaju stari muzej zapravo su bile privatne odaje Augusta II. Jakog.

Stem industrija
RUŠIMO MITOVE
STEM industrija: Oni zarađuju više od prosjeka, sve više žena se etablira u tom sektoru i utječu na rast gospodarstva
  • deda1234:

    Da to nije ista ekipa koja je operirala kod nas...