Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FILMSKA KRAĐA

Plijen vrijedan milijardu eura! Opljačkali najveću kolekciju dragulja u Europi

Dresden - Opljačkali Zeleni trezor
Foto: DPA/PIXSELL
1/21
25.11.2019.
u 14:56

Među ukradenim predmetima je nakit saskog vladara Augusta II. Jakog koji je 1723. godine dao i sagraditi opljačkano zdanje u Dresdenu.

Vješti lopovi uspjeli su u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak ući u znameniti dresdenski Zeleni trezor i odnijeti umjetničko blago vrednije od milijardu eura.

Grünes Gewölbe pohanjuje vjerojatno najveću europsku zbirku umjetnina i drugih vrednota, a lopovi koji su uspjeli provaliti ciljano su odnijeli artefakte iz povijesnih zbirki iznimno velike vrijednosti. Taj povijesni dio podijeljen je na dva dijela, originalni muzej s povijesnim zbirkama koji je dao sagraditi August II. Jaki, vladar Saske, iz 1723. godine te novi u kojoj su pohranjeni pojedinačni predmeti koji nisu dijelom neke konkretne zbirke. Provaljeno je u taj stariji koji sadrži otprilike četvrtinu vrijednih predmeta. Vlasti još zbrajaju što je sve točno odneseno iz muzeja, a njemački mediji spekuliraju kako je pljačka izvedena tako da je sabotirana struja. Lopovima je meta, izgleda, bio stari nakit. Navodno su pljačkaši ušli u muzej kroz jedan mali prozor. Kradljivci su trenutno u bijegu.

Dresden - Opljačkali Zeleni trezor
1/21

Zeleni trezor skriva svakojaka blaga, oko četiri tisuće predmeta sačinjenig od slonovače, zlata, srebra i dragulja. Lopovi se nisu bavili krupnijim komadima već samo nakitom koji su mogli ponijeti, no očito je kako su i na taj način uspjeli ‘prikupiti’ ogromnu vrijednost. I to su mogli s lakoćom. Primjerice, u muzeju se čuva 63,8 cm visoka smaragdima optočena skulptura Maora te 648-karatni safir, dar ruskog cara Petra I.

Huwelen-Garniture najveća je zbirka dragulja u Europi koja je predstavljala simbol moći saskog vladara. U njoj je i Sächsische Weiße, 49.71 karatni dijamant. Obeliscus Australis napravio je, poput Maura sa smaragdima, dvorski draguljar Johann Melchior Dinglingen. Riječ je o 2,28 metara visokom obelisku sa 240 dragulja i figura, a u središtu je Augustov portret. Bio je to njegov osobi sobni spomenik. Ovo je u posljednjih par godina druga velika krađa iz njemačkih muzeja, prije dvije godine iz berlinskog muzeja Bode odnesen je 24 karatni zlatnik težak stotinu kilograma. Njegova je vrijednost bila procijenjena na 3,75 milijuna eura, a četvorica muškaraca koji su krađu počinili uhvaćeni su i izvedeni pred sud.

Foto: DPA/PIXSELL

U savezničkom bombardiranju 13. veljače 1945. godine Dresden je strahovito razrušen pri čemu su u potpunosti uništene tri od osam soba koje čine originalni Zeleni trezor. No, ništa od blaga nije uništeno jer su nacisti, uvidjevši da će biti rata, premjestili vrijednosti u obližnju tvrđavu Königstein. Krajem rata blago u Sovjetski Savez odnosi Crvena Armija da bi se ono konačno vratilo u Dresden 1958. godine i bilo izloženo u muzeju Albertinum. U starom se dijelu Zelenog trezora mogu vidjeti i fotografije kako su tri uništene sobe izgledale prije bombardiranja. Novi je dio otvoren prije 15 godina, 2004., a tamo su uglavnom izložena umjetnička djela. Dvije godine kasnije u cijelosti je obnovljen i stari dio. Restauratori su mu uspjeli vratiti izgled kakav je imao 1733. godine. Sobe koje sačinjavaju stari muzej zapravo su bile privatne odaje Augusta II. Jakog.

Komentara 1

DE
deda1234
17:27 25.11.2019.

Da to nije ista ekipa koja je operirala kod nas...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije