Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjetnik na odmoru

Plavi nosevi i slavni Oleg Kulik, čovjek-pas, gostuju u Poreču

'NOSEVI_nnn_kul_210713'
''
21.07.2013.
u 22:36

Ovi su umjetnici svoju internacionalnu slavu i prestiž stekli nenadmašnom ironijom i radikalnom kritikom društvenih lomova koji su obilježili tranziciju ruskog društva nakon pada komunizma

Ovi su umjetnici slavu stekli ironizirajući slom Sovjetskog Saveza

Projekt Umjetnik na odmoru by Valamar Instituta za istraživanje avangarde i porečkog Valamara u četvrtom tjednu svog ovoljetnog trajanja ugošćuje velike svjetske umjetnike. Od 24. srpnja u Poreču borave i stvaraju karizmatični ruski aktivisti – sibirska umjetnička grupa Blue Noses (Plavi nosevi) te kontroverzni umjetnik i kustos Oleg Kulik. Oni su svoju internacionalnu slavu i prestiž stekli nenadmašnom ironijom i radikalnom kritikom društvenih lomova koji su obilježili tranziciju ruskog društva nakon pada komunizma.

Blue Noses 1999. osnovali su Aleksander Šaburov i Vjačeslav Mizin u Novosibirsku, čiju je socijalističku industriju i ekonomiju tranzicija doslovno pomela uništavajući egzistencije i cijele gradove. Već ime grupe koje u anglosaksonskom slengu označava puritance upućuje na smjer u kojem se razvija njihova društvena kritika. U svoje bizarne, razigrane i provokativne performanse i multimedijalne radove izvorni dvojac često uključuje kolege, prijatelje, rodbinu... demistificirajući time i samoproglašeni elitizam umjetničke profesije. Oleg Kulik rođen je 1961. godine u Kijevu, a karijeru kustosa i potom umjetnika počeo je u drugoj polovici osamdesetih u Moskvi. Svjetsku pozornost i slavu stekao je nizom performansa u kojima je preuzimao ulogu psa (bio je vezan lancem za pseću kućicu, uhićivan zbog fizičkih napada i ujedanja posjetitelja...) sublimirajući tim činom očekivanja, tretman i iskustva istočnoeuropskog umjetnika na Zapadu i kod kuće.

Organizatori boravak umjetnika iz Rusije planiraju okruniti izložbom koja će njihove radove povezati s isto tako subverzivnim, dosad nepredstavljenim kolažima Josipa Vanište.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije