Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Planet Art s predstavom Zečja rupa gostovao u Beogradu

Posebno je bilo zanimljivo to što je na predstavu došao i dio glumačke ekipe beogradske postave 'Zečja rupa' koja je premijerno izvedena prije dvije i pol godine, u isto vrijeme kada i zagrebačka
30. listopada 2011. u 17:40 2 komentara 6 prikaza
Planet Art u Beogradu
Foto: arhiva VL

U subotu navečer u kazalištu Boško Buha u Beogradu gostovala je predstava Zečja rupa zagrebačkog kazališta Planet Art u sklopu Dana hrvatske kulture pod naslovom 'Dobre vibracije se nastavljaju' , koje drugu godinu za redom organizira kulturni centar Parobrod iz Beograda. Tijekom tri dana koliko ovi susreti traju uz Zečju rupu održan je i koncert benda Kawasaki 3P te književni susret s književnicom Ivanom Simić Borodžić.

Druženje s domaćinima započelo je ručkom uz Dunav na kojemu je u neobaveznom razgovoru bilo zanimljivo usporediti kazališno i uopće kulturno ozračje kao i organizacijske sustave obje zemlje, pogotovo s obzirom na isto organizacijsko nasljeđe iz bivše države. Čini se da se Zagreb i Beograd još uvijek ne razlikuju previše što se tiče same organizacije i ustroja javnih kazališta. Razlika je u njihovom broju (Zagreb ih ima sedam, a Beograd petnaest) što je odraz veličine gradova, no način rada, zapošljavanja i financiranja vrlo su slični u obje zemlje. Beogradski odgovor na krizu već je dvije godine značajno smanjivanje programa, pa tako javna kazališta imaju tek jednu do dvije premijere godišnje. Zanimljivo je također da Beograd ima tek jedno privatno kazalište dok ih je u Zagrebu par desetaka od čega petnaestak redovno aktivnih. Stoga su domaćine posebno zanimala neovisna kazališta i njihov način djelovanja u Hrvatskoj.

'Zečja rupa' ispraćena je dugotrajnim aplauzom, a posebno je bilo zanimljivo to što je na predstavu došao i dio glumačke ekipe beogradske postave 'Zečja rupa' koja je premijerno izvedena prije dvije i pol godine, u isto vrijeme kada i zagrebačka. Glumci iz obiju predstava u ugodnom su druženju razmijenili iskustva iz rada na predstavama i izvođenja, a nakon toga druženje je nastavljeno u gostoljubivom restoranu 'Šaran' gdje su se domaćinima i ekipi predstave pridružili i drugi gosti iz Zagreba koji su se zatekli u Beogradu.

Jedna od tema bile su i daljnje kulturne suradnje Hrvatske i Srbije koje svakako mogu poslužiti kao važan most između dviju zemalja.

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj