Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Pismo otkrilo: slikarski geniji Van Gogh i Gauguin skupa su pohodili bordele

Pismo koje su napisali Vincent van Gogh i Paul Gauguin, u kojem opisuju posjete bordelima i govore o budućnosti umjetnosti, prodano je na dražbi za 210.600 eura.
18. lipnja 2020. u 13:25 1 komentara 269 prikaza
Foto: arhiva vl

Iznimna korespondencija Vincenta van Gogha i podjednako velikoga Paula Gauguina prešla je iz privatne zbirke u stalnu kolekciju van Goghova muzeja u Amsterdamu, koji je ta pisma iz 19. stoljeća otkupio za 210.600 eura.

skromnije 71. izdanje Otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara preselit će se u staru gradsku luku

Javnosti prije nedostupna korespondencija uključuje pismo iz noći s 1. na 2. studeni 1888. u kojem slikari zajedno pišu svojem suvremeniku Émileu Bernarudu entuzijastično dijeleći dojmove iz svojih posjeta bordelima, pri čemu van Gogh sugerira ih moraju češće obilaziti kako bi tamo radili. Ali ne ono što se u bordelima najčešće radi, nego da napokon slikaju žene koje se ne srame!   

“Sada nešto što će te zanimati - posjetili smo neke bordele i vjerojatno ćemo tamo često bit kako bismo radili", stoji u pismu.

“Gauguin trenutačno radi na platnu istu noćnu kavanu koju sam ja slikao, ali s likovima viđenim u bordelima. To bi mogla biti divna stvar."

Zaklada Vincenta van Gogha je priopćila da je to pismo najvažniji dokument van Gogha koji ne posjeduje nijedan muzej te da je to jedino pismo koje je napisao s Gauguinom.

“Njihov umjetnički dijalog bio je nezustavljiv tih dana i čak se nastavljao u bordelima i u ovom pismu", navodi zaklada.

Van Gogh opisuje Gauguina u pismu kao “neiskvareno stvorenje s instinktima divlje zvijeri. Kod Gauguina krv i seks imaju prednost nad ambicijom.”

prerani odlazak igora vuka torbice Prijatelji i kolege se opraštaju: Odustao je od Zemlje koja se ne da popraviti i otišao režirati Nebo

Gauguin je proveo oko dva mjeseca s Van Goghom u Arlesu, ali se njihov odnos pokvario. Otišao je nakon što je Van Gogh pretrpio živčani slom i odsjekao si dio uha. 

KORONAVIRUS
Znanost još nije pobijedila virus: Što se zna, a što se pogrešno pretpostavljalo o COVID-19
Huawei Watch GT 2e
Pametni trening
Pametni sat za profesionalne sportaše i rekreativce koji koristi i naš Ironman
  • nemanatrag:

    Posjećivali bordele!? Samo bigotna sredina ima potrebu čačkati po tuđim savjestima jer svoje nema...