Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Matej Meštrović

Pijanist koji s udaraljkašima svira glazbu iz filmova

'mestrovic_nnn_kul_180613'
''
22.06.2013.
u 15:12

Otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara došlo je toliko lako da se čini nevjerojatnim. Nakon koncerta u Lisinskom, montirao sam nekoliko videobrojeva i poslao Krešimiru Dolenčiću kompoziciju "Sarma Sarma". Dolenčić se oduševio glazbom

Svjetski dan glazbe u nedjelju, 23. lipnja, obilježit će pijanist i skladatelj Matej Meštrović na glavnom samoborskom trgu (koncert počinje u 18.30 sati) upravo onako kako tom danu i priliči – s puno glazbe. Ali, i tu će doći do izražaja njegov pomalo uvrnut, na kreativan način, dakako, karakter. Zapravo, bit će to nova demonstracija programa koji je doživio premijeru na Danima hrvatskog filma, jedinstvene suradnje sa samoborskim udaraljkašima Sudar i programa u kojemu izvodi teme iz glasovitih filmova i crtića, ali i nekoliko Meštrovićevih kompozicija.

Rasprodan Lisinski

– Suradnja sa Sudarom nastala je vrlo spontano i u jako dobroj volji i raspoloženju. Moja inače dobra prijateljica i jedna od slobodno mogu reći svjetskih marimbistica Ivana Bilić svake godine ima međunarodni festival marimbe koji se održava upravo u Samoboru. I tako me je Ivana prošle godine kontaktirala i pitala jesam li voljan napisati nešto za nju na marimbi, za sebe na klaviru i da imam, ako želim, cijeli udaraljkaški ansambl Sudar na raspolaganju. Meni se ta ideja vrlo svidjela, tim više jer sam Sudar već čuo i vidio na njihovu koncertu filmske glazbe svojedobno u Samoboru te sam već tada znao da s njima kad-tad moram napraviti nešto veliko i zanimljivo. Shvatio sam da sam našao ansambl iz mojih snova! Ansambl sa pet mladih potpuno ludih i otkvačenih udaraljkaša s kojima mogu raditi i komponirati što god mi se poželi. U devet mjeseci napravili smo jako puno, od realizacije nekoliko golemih koncerta koji su iza nas - HNK Šibenik, HNK Zadar, Dani hrvatskog filma, Velika dvorana Lisinski do početka snimanja studijskog albuma radnog naslova \"Croatian Eat Suite\" – kazao je Matej Meštrović.

Program je doista savršen spektakl za brojne filmske festivale koji se kod nas održavaju, a posebno će ih biti preko ljeta koji zbog neupućenosti ili drugih razloga, čini se, dosad nisu prepoznali projekt na pravi način. Šteta, jer takvi projekti zahtijevaju puno truda i energije, a mogućnosti za izvođenje su u startu ionako prilično male.

– Ponudili smo program filmske glazbe nekoliko naših velikih filmskih festivala, međutim nekako nismo baš dobili neke konkretne odgovore... ima tu jako puno administracije, javnih natječaja i ostalog. Međutim, to nas nije obeshrabrilo, pogotovo nakon što smo održali koncert u Velikoj dvorani Lisinski koja je bila rasprodana do posljednjeg mjesta, a osim filmske glazbe u drugom dijelu koncerta izveli smo također i moju autorsku glazbu koju upravo i studijski snimamo na spomenuti CD projekt \"Croatian Eat Suite\". Moram reći da konkretnih planova i projekata već sada imamo za sljedeće tri do četiri godine – rekao je Meštrović koji bi s ovim filmom volio dobiti priliku raditi glazbu za neki domaći film, što bi bio možda i najveći test koliko su ideja i znanja skupili svirajući klasične brojeve.

Otvorenje Igara

Međutim, ako mu filmska glazba nije otvorila mnoga vrata domaćih filmskih festivala, otvorila su se kazališna jer je Mateju Meštroviću pripala čast skladanja glazbe za otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara.

– Otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara došlo je toliko lako da se čini nevjerojatnim. Nakon koncerta u Lisinskom, koji smo u vlastitoj produkciji snimili u HD tehnici, montirao sam nekoliko videobrojeva s tog koncerta i poslao Krešimiru Dolenčiću kompoziciju \"Sarma Sarma\". Dolenčić se oduševio glazbom, ali i glazbenom idejom te režijom ulaska ansambla na pozornicu i odmah je dobio ideju da me angažira kao autora, ali naravno i ansambl Sudar za otvorenje igara. Nakon sastanka s Krešom Dolenčićem trebao sam napisati glazbeni broj od otprilike osam minuta za Sudar, mene, Orkestar Muzičke akademije iz Zagreba, Zbor iz Mostara i ansambl Linđo! To je izazov koji se ne propušta! Ove će godine otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara biti po svemu drukčije nego dosadašnjih godina tako da sam i ja pristupio jednom glazbenom broju koji je po stilu veoma \"meštrovićevski\", jako ritmičan i pun pozitivne energije, kao i pregršt vrlo poznatih glazbenih motiva – kaže Meštrović.

Ostalo ipak neka ostane iznenađenje za otvaranje 10. srpnja uz, naravno, izravan prijenos na HTV-u.

Zasad Meštrovića još jedino nismo čuli u rocku. Vidi li se i u njemu?

– Volim kad je puno zvuka, zapravo čak mogu reći jako, jako puno zvuka. Kada bih mogao birati, onda bi to bio rock bend sa simfonijskim orkestrom i, naravno, klavirom! – rekao je Matej Meštrović za kraj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije