Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
misterij

Picasso je ukraden iz dvorane spojene s uredom ravnateljice

picasso
Foto: Zavičajni muzej Rovinj
03.09.2015.
u 16:35

Nisam vidjela ništa sumnjivo, a dan prije no što smo primijetili da pladanj nedostaje oglasio se alarm. Ali za treći kat, kaže M. Smolica

– Svi su se naši sigurnosni sustavi pokazali ispravnim – kaže nam Marija Smolica, ravnateljica Zavičajnog muzeja Rovinj u kojem je prije desetak dana ukraden srebrni pladanj koji je prije šest desetljeća dizajnirao Picasso, a izveo poštovani zlatar François Hugo, sin slavnog pisca Viktora Hugoa. Ukrasti pladanj većih dimenzija iz sustava izlagačkih soba svakako je ludo hrabar razbojnički pothvat – tu patroliraju stražar i hostese, kamera prati (ali ne snima trajno) stanje u dvoranama, a sam je pladanj bio izložen u dvorani u kojoj je i ulaz u ravnateljičinu sobu.

Da tog umjetničkog djela više nema u zidnom ormariću u kojem je bilo izloženo, ustanovilo se u srijedu 26. kolovoza.

– Dan prije oglasio se naš alarm – prisjeća se ravnateljica Smolica – a to je bogme glasno i odzvanja cijelim trgom. Kolega posjeduje spravu koja detektira u kojoj se muzejskoj prostoriji nešto poremetilo, i on je tada ustanovio da je riječ o depou broj tri na trećem katu. Pregledali smo sve u tom depou i ništa nije nedostajalo. Zna se dogoditi da alarm pokrene buba koja uleti u prostor ili djelić boje koji se oljušti sa zida. Naš je muzej stara povijesna zgrada koja vibrira pa i to zna pokrenuti alarm – govori nam ravnateljica. Pitamo je tko je prvi vidio da nedostaje jedan Picassov rad.

– Penjala sam se dan nakon alarma s kolegom na drugi kat i dok sam otključavala sobu, on se vrzmao okolo i onda ugledao prazan ormarić. Pomislio je da je izložak iznesen kako bi se očistila prašina koja ipak prodire kroz stijenke prozirnog ormarića. No ubrzo je postalo jasno da je Picasso ukraden. Prvi put nakon 1960-ih je nešto nestalo iz našeg muzeja! Tada je odnesena jedna figurica nastala na likovnoj koloniji. No tada je sigurnosna oprema bila neusporedivo skromnija nego danas. Nevjerojatno je da vrata vode u moj ured upravo iz tog izložbenog prostora a da ja nisam zamijetila ništa sumnjivo – kaže gospođa Smolica. Danas Picassova vitrinica stoji prazna, ljudi prolaze kraj nje. Čini se da je izložak preseljen. I jest, ali ne onako kako bi htjeli rovinjski muzealci koji su izložbu ugostili, a donio ju je David Rjazancev, vlasnik bledske galerije Deva Puri.

>> Iz muzeja u Rovinju ukradena umjetnina Pabla Picassa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije