Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objavljene nagrade Goranova proljeća

Petru Gudelju Goranov vijenac

petar gudelj
arhivska slika
19.02.2010.
u 10:26

Petar Gudelj dobitnik je Goranova vijenca za ukupni prinos pjesničkoj umjetnosti, a pjesnikinja iz Sinja Irena Delonga dobila je nagradu Goran za mlade pjesnike.

Pjesnik Petar Gudelj, rođen u Podosoju 1933. godine, ovogodišnji je dobitnik Goranova vijenca poezije, a pjesnikinja Irena Delonga iz Sinja dobila je nagradu Goran za mlade pjesnike za zbirku "Riječi kupuju zločine koje ćeš počiniti". Nagrade će biti uručene 21. ožujka, na rođendan Ivana Gorana Kovačića, u Lukovdolu.

Gudelj je autor dvadesetak zbirki poezije. Prvu je objavio još 1956. godine pod imenom "Ruke, suze i čempresi", a posljednju "Zmija mladoženja" 2007. godine. Za njegovu poeziju žiri tvrdi da je nastajala mimo generacijskih poetičkih proturječja. Mnogi poznavatelji hrvatske poezije Gudelja smatraju jednim od ponajboljih hrvatskih pjesnika, a samo njegova istinska pjesnička samozatajnost razlog je njegove manje prisutnosti u javnome kulturnom životu Hrvatske.

Irena Delonga nagrađena je za neobjavljeni rukopis "Riječi kupuju zločine koje ćeš počiniti", a u obrazloženju žirija piše da je njena pripadnost "ženskom pismu" uvjetna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije