Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Performans i instalacije nakon rezidencije

Sanja Iveković propitivala je status umjetnika i njihovu nemogućnost da predstavljaju državu, a čitat će Radu Iveković, dok Eškinja izlaže rad "Interior or Exciting News of Life in Universe Not Existing"
13. listopada 2012. u 08:47 0 komentara 4 prikaza
igor eškinja
Foto: arhiva

Nakon dviju uspješnih retrospektiva ove godine, “Sweet Violence/Slatko nasilje” u MoMA-i te u MUDAM-u (Museum of Modern Art, Luksemburg), Sanja Iveković sudjelovala je i na Dokumenti u Kasselu gdje je predstavila “The Disobedient/Neposlušni”. Od 19. listopada predstavlja se u francuskoj galeriji suvremene umjetnosti MAC/VAL. Tijekom rezidencije propitivala je status umjetnika i njihovu nemogućnost da predstavljaju državu. Kroz videoinstalaciju “Faces of Animal Language/Lica životinjskog jezika” ispitivala je termine koji služe kako bi se vrijeđale žene. Osim videa izvest će se performans čitanja Rade Iveković, ključne feminističke figure u bivšoj Jugoslaviji. U isto se vrijeme u galeriji MAC/VAL predstavlja i Igor Eškinja. Specifičan je jer stvara djela koja se poigravaju prostorom i dvodimenzionalnim metaforama. Rad “Interior or Exciting News of Life in Universe Not Existing” napravio je sa stanovnicima područja Val-de-Marnea i njihove povezanosti s drugima pomoću tehnologije. Instalacija sadrži televizijske ekrane smještene prema stropovima, dok je TV spojen sa satelitskim tanjurom koji se nalazi ispred muzeja kako bi primio što više kanala. Publika će moći birati kanale, ali neće moći vidjeti refleksiju slike na stropu. U isto vrijeme publika će moći pregledavati novine i crteže koji se mogu prepoznati i kao grafičke forme urbanih zgrada.

Zoran Mamić
DVA PUTA U SMRTNOJ OPASNOSTI
Život Zorana Mamića visio o koncu, tu nesreću preživi tek jedna od tisuću osoba
ZŠEM
ZŠEM
Zbog ovih profesora gotovo svi studenti pronađu posao u prvoj godini dana nakon završetka studija
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.