Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Pendeova izložba "Udaljeni Bog" u Galeriji Bačva

Glavni motiv u Izvorovim radovima koji će se predstaviti na izložbi „Udaljeni Bog“ su more zajedno s figurama žena koje je Pende portretirao s leđa s kojima se stvara osjećaj da je sigurnost nestala.
03. ožujka 2010. u 20:54 0 komentara 12 prikaza
hdlu

Mladi hrvatski umjetnik Izvor Pende u četvrtak će se po prvi puta šire predstaviti zagrebačkoj ali i hrvatskoj publici izložbom “Udaljeni Bog”.

Izvor Pende rođen je u Zagrebu, a diplomirao je slikarstvo na Kunstakademie Duesseldorf. Do sada je imao mnogobrojne samostalne izložbe po njemačkim galerijama i muzejima a ovo je njegova prva samostalna izložba u Hrvatskoj. Glavni motiv u Izvorovim radovima koji će se predstaviti na izložbi „Udaljeni Bog“ su more zajedno s figurama žena koje je Pende portretirao s leđa s kojima se stvara osjećaj da je sigurnost nestala. Svojim motivima, mladi umjetnik sugerira postojanje skrivenog Boga iza valova mora i emotivne i egzistencijalne nestalnosti života.

Umjetnički rad Izvora Pende proizlazi iz fotografije, koju koristi za bilježenje doživljaja stvarnosti koji ga se u trenucima otkrića doimaju vrijednima slikanja te ih potom teži prenijeti u umjetnost. Izvoru fotografija zamjenjuje blok za skice kakvim su se služili stari majstori. Fotografija u djelu Izvora Pende može se bez dvojbe usporediti s odnosom koji je crtež tradicionalno imao prema slikarstvu. Pende svoje fotografske bilješke stvarnosti koristi za komponiranje fiktivnih svjetova i prije nego što podigne kist. Tako od različitih snimaka sastavlja kolaže, pa na primjer brod usidren u hamburškoj luci postavlja uz dalmatinsku obalu te se u procesu slikanja iz tog spoja pojavljuje nešto u potpunosti novo.

Izložba će se otvoriti u 19 sati u Galeriji Bačva, u Domu HDLU, na Trgu žrtava fašizma b.b. u Zagrebu, a biti će otvorena do 28. ožujka. Izložba je organizirana u suradnji sa Galerijom Koch te uz podršku Ministarstva Kulture RH, Grada Zagreba - Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport i Face Croatia.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.