Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rođendan simfoničara

Pavle Dešpalj praizveo "Himnu suncu" Papandopula i Paljetka

orkestar hrt
željko hladika/pixell
26.11.2010.
u 13:44

U dvorani Lisinski proslavljen je osamdeseti rođendan Simfonijskog orkestra HRT-a. Počasni šef dirigent Pavle Dešpalj praizveo je kantatu "Himna suncu" Borisa Papandopula i Luka Paljetka, skladanu 1987. godine.

Proslava osamdesetog rođendana Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije u dvorani Lisinski protegnula se na više sati. Očekujući izravni TV-prijenos, publika je gledala informativni film o burnoj povijesti orkestra, ali i izvještaj s Pantovčaka o dodjeli Povelje Republike Hrvatske uglednom orkestru. Predsjednik Josipović nije je uspio predati pred publikom jer je imao visokoga gosta, predsjednika Srbije.

Tek nakon filmova i protokola, počasni šef dirigent orkestra Pavle Dešpalj (a gdje li je bio šef dirigent Nikša Bareza) mogao je praizvesti kantatu “Himna suncu” Borisa Papandopula i Luke Paljetka, skladanu 1987. godine. Partitura koja je zaposlila orkestar, ali i iznimno moćni zbor HRT-a te baritona Roberta Kolara čamila je duže od dva desetljeća u ladici Ive Dražinića, da bi ipak dočekala prvi uzbudljivi susret s publikom.

U drugom dijelu koncerta izvedena je Treća Beethovenova simfonija. U sklopu proslave objavljena je i dvostruka kompaktna ploča, a u Lisinskom se mogu vidjeti i dojmljivi koncertni plakati Borisa Bućana iz osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije