Naslovnica Kultura Film

"Pametnice" su duhovit i svjež prikaz kraja nevinosti

"Zimnica" je jedan od zrelijih studentskih filmova, a film "Kurvo" dobitnik je Grand Prixa na nedavnoj FRKI
06. travnja 2011. u 22:45 1 komentara 84 prikaza
'zimica_nnn_kul_060411'
Foto: ''
Pogledajte galeriju 1/3

Mlade redateljice Hana Jušić i Sonja Tarokić u posljednje su vrijeme u fokusu pažnje domaće filmske zajednice. Onima koji su pratili njihove studentske radove jasno je da bi upravo one mogle postati perjanica nove generacije mladih filmskih autorica koje stasaju na zagrebačkoj ADU.

To su potvrdili i rezultati nedavno završene revije FRKA, godišnjeg pregleda studentske produkcije, na kojoj je Hana Jušić nagrađena kao najbolja redateljica, a Sonja Tarokić s filmom "Kurvo", ambiciozno snimljenim na nekoliko obalnih lokacija, osvojila je Grand Prix za najbolji film.

Sjećamo se "Crvenog"

Zanimljivo, isti je uradak odbijen na Danima hrvatskog filma koji se upravo održavaju u zagrebačkom Studentskom centru. Od toga ne treba praviti skandal jer "Kurvo" zaista pati od dramaturških manjkavosti i povremeno neuvjerljive glume (dobra je tek Marina Redžepović), ali ruku na srce, na DHF-u se zna naći i lošijih filmova.

Sonja Tarokić više je sreće imala s kratkim "Crveno", koji je prošle godine na DHF-u dobio dvije nagrade, a uvršten je i u konkurenciju Sarajevo film festivala.

Upravo u Sarajevu rodila se suradnja Sonje Tarokić i Hane Jušić na polusatnom filmu "Pametnice", svježem i vrlo duhovitom prikazu suživota dviju provincijalki u tragikomičnoj misiji gubitka nevinosti prije braka, kojeg se svakako isplati pogledati do kraja Dana.

Bolja od "Danijela"

U programu DHF-a je i na Frci nagrađena "Zimica" Hane Jušić, jedan od zrelijih studentskih filmova koje smo imali priliku vidjeti u posljednjih nekoliko godina.

"Zimica" je čak bolja od njezina glorificiranog "Danijela" i neusporedivo zrelija od "Ujaka", s kojim se zimus predstavila na Kockicama Zagreb film festivala!

Iako su obje još uvijek studentice koje na sebi moraju raditi, na temelju prvih nekoliko radova jasno je da Hana Jušić i Sonja Tarokić imaju potencijala da izrastu u vrlo dobre redateljice.

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati