Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
animirana revolucija

Outan prvi gay par u dječjoj seriji Star Wars

03.10.2019.
u 11:56

Disney se priključio LGBT animiranoj revoluciji i objavio da su Orka i Flix, likovi iz “Star Wars Resistancea”, u istospolnoj zajednici

Više nema nagađanja tko je kome što. U franšizi Star Wars pojavio se deklarirani gay par, i to u animiranoj seriji “Star Wars Resistance”. Riječ je o publici znanim junacima Orki i Flixu koji su tu od prve sezone, u kojoj su već u epizodi “Dangerous Business” emitiranoj u siječnju, kada idu na upoznavanje s Flixovom majkom, dali naslutiti koje su seksualne orijentacije. Njihovu romansu sada je potvrdio i Justin Ridge, izvršni producent serije, gostujući u podcastu “Coffee with Kenobi”.

– Mislim da je apsolutno sigurno priznati da su Orka i Flix par i ponosni smo na tu činjenicu – rekao je Ridge na kojeg se nadovezao Bobby Moynihan, glumac koji u seriji posuđuje glas Orki, izjavivši:

– Već godinu i pol imam spreman odgovor u slučaju da me netko pita jesu li Orka i Flix par. Rekao bih mu: Sve što mogu reći jest da, kada Flix kaže: “Volim te”, Orka odgovara: “Znam.” Preslatki su.

I ne samo da su gay par u seriji namijenjenoj djeci, već stvar podgrijava i činjenica da su različite vrste. Naime, Flix je visoka dugonoga ptica piskutava glasa (glas mu posuđuje Jim Rash), nosi pojas s alatom zadjenut visoko iznad pasa i naočale za varenje, a njegov dečko Orka je nisko stvorenje hrapava glasa, tupa nosa i velikih ušiju nalik vepru.

Premijera nove sezone “Star Wars Resistancea” bit će 6. listopada, a koliko je obožavateljima slatka zbog ovog iskoraka studija Disney u priznanju da smo u svemiru svi jednaki, toliko je i gorka jer s ovom sezonom serija zauvijek završava. Radnja “Star Wars Resistancea” smještena je šest mjeseci prije događaja obrađenih u “The Force Awakens”, a serija je ove godine bila nominirana i za Emmy za najbolji dječji program.

Orka i Flix tako su postali prvi potvrđeni gay par od pojave franšize Star Wars 1977. godine. Doduše, bilo je sličnih nagađanja i u ranijim filmovima, npr. zbog jake kemije između Poe Damerona (Oscar Isaac) i Finna (John Boyega) u “The Force Awakens” iz 2015., a Donald Glover u “Solo: A Star Wars Story” iz 2018. godine glumi panseksualca. No popriličan je ovo iskorak i napredak za Disney, posebice jer se radi o seriji za djecu. S druge strane, upravo animirane emisije donijele su neke od najvažnijih momenata kada je u pitanju uvođenje queer tema u medije namijenjene mladima (prisjetimo se samo kratkog filma “In a Heartbeat” o ljubavi dvojice dječaka koji je 2017. na YouTubeu u mjesec dana pogledalo 24 milijuna ljudi). Možemo stoga zaključiti i da je Disney opet prepoznao kretanja i pridružio se rastućem trendu.

Naime, Disney je “mala beba” u odnosu na ono što u animaciji na tom polju radi američka ilustratorica Rebecca Sugar. Ne samo da se osobno definira kao rodno nebinarna osoba već je i prva “žena” koja je svoju nezavisnu animiranu seriju uspjela lansirati na Cartoon Network i predvodnica je LGBT animirane revolucije.

Njena dječja animirana serija “Steven Universe” aktualni je hit i prva koja prikazuje lezbijsko vjenčanje. I američki PBS prije šest mjeseci emitirao je epizodu animirane serije “Arthur”, nazvanu “Mr. Ratburn i netko poseban” u kojoj brak sklapaju učitelj trećeg razreda Mr. Ratburn, inače štakor, i njegov izabranik južnoafrički mravojed Patrick.

No ni Disney ne planira stati samo na Orki i Flixu. Kao što su već ljetos najavili, u nadolazećem blockbusteru “Thor: Love and Thunder” glumica Tessa Thompson u ulozi Valkyrie tražit će “svoju kraljicu” (premijera filma je 2021. godine), a i u filmu “Eternals” (premijera je 2020. godine) jedan od superheroja iz Marvelova svemira također će biti gay, otkriveno je na Comic-Conu u San Diegu.

Komentara 1

LI
Libela
12:54 03.10.2019.

Misle na pablišanje čildren serije? Vrijeme je za početak prevođenja s engleskog. "Outan prvi gay par" treba prevesti na hrvatski, da čenđamo malo situaciju (situejšn). Naravno da nam je ovako stvar automatski odbojna, jer nismo svi .aking pomodari. Kužiš?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije