Naslovnica Kultura

Otvorenje Muzeja Sinjske alke

Otvorenje se održava u povijesnom sklopu Kvartiri, 8. kolovoza
07. kolovoza 2015. u 13:04 1 komentara 2123 prikaza
Otvaranje Muzej Sinjske alke
Foto: Promo foto
Pogledajte galeriju 1/5

U sklopu središnjeg događaja obilježavanja 300. obljetnice Sinjske alke, 8. kolovoza 2015. godine u 11 sati ministar kulture Berislav Šipuš sudjelovat će na svečanosti otvorenja Muzeja Sinjske alke i prostora Alkarskih dvora

Otvorenje se održava u povijesnom sklopu Kvartiri, jedinstvenom monumentalnom spomeniku javnog graditeljstva iz 1760. godine.

Muzej Sinjske alke će kroz svoj stalni postav koji je u cijelosti u funkciji tumačenja fenomena Alke prikazati povijest Alke, povijest Sinja te tumačiti uloge svih sudionika Alke, njihovih odora i oružja. Muzej je organiziran u okviru Alkarskih dvora kao samostalna organizacijska jedinica koju je osnovalo Viteško alkarsko društvo u Sinju.

Sinjska alka je nastala kao proslava obilježavanja pobjede nad osmanlijskom vojskom 1715. godine, kada su malobrojniji branitelji sinjskog starog grada, kako se vjeruje, po zagovoru Gospe Sinjske uspjeli poraziti nadmoćnijeg osvajača. 

O alkarskom muzeju se u Sinju razmišljalo desetljećima, već je dr.sc. Ivo Maroević koncem 1987. godine razradio Prostorni program za Alkarske dvore s muzejom Sinjske alke, potom cjelovitu Koncepciju stalnog postava Alkarskog muzeja u Sinju te konačno i Muzeološke uvjete za muzej Sinjske alke u Sinju.

Autori muzeološke koncepcije su dr.sc. Joško Belamarić i dr.sc. Ante Milošević, a likovnog postava Nikolina Jelavić – Mitrović. Posebnu atrakciju postava predstavlja prikaz alkarske povorke načinjen u prirodnoj veličini, a koju možemo zahvaliti akademskom kiparu Hrvoju Dumančiću i metkovskoj radionici „Neira“.

Za realizaciju tako izuzetnog i zahtjevnog posla. Do danas na izvođenju svih radova sudjelovalo je više od 50 djelatnika. Radovi su podrazumijevali dvije vrste zahvata: izradu replika i konzervatorsko-restauratorske radove na originalima. 

Više o Muzeju Sinjske alke možete pročitati na: http://www.alka.hr/

>>Sinjska alka uz jubilej dobila i Leksikon

>>300 godina Sinjske alke: Alkari i Ana Rucner u Sinju snimili spot

r
Reserved
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • BUNJO:

    Za pocetak odlicno .Nakon300godina muzej ,a ako bog da sljedecih 300 godina Hrvatska vlada bez SDP-a iSrba-.